I DO MINUS 20 STEPENI! U narednim danima sve jače padavine, a krajem nedelje pravo LEDENO DOBA

Posle prolećnih temperatura krajem prošle i početkom ove godine zabelela se cela Srbija, narednih dana nas očekuje još malo snežnih padavina, a onda stiže - ledeno doba!

Beta

Meteorolozi najavljuju da za vikend u naše krajeve stiže veoma hladan talas, pa ćemo od petka 15. januara u narednih pet dana imati veoma niske temperature, non-stop ispod nule, čak i u najtoplijem delu dana.

Naš uvaženi meteorolog Đorđe Đurić je potvrdio da nas krajem ove sedmice očekuju izuzetno hladni dani. On navodi i da se sneg u Srbiji povremeno očekuje do četvrtka, ali ne i značajnije povećanje snežnog pokrivača.Krajem ove sedmice očekuje se stabilnije i uglavnom suvo vreme, a usled priliva veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka, narednog vikenda očekuju se i ledeni dani. Minimalna jutarnja temperatura biće i ispod -10 stepeni, a maksimalne dnevne neće preći nula stepeni i ostaće u blagom minusu – kaže Đurić.

On objašnjava da nakon veoma toplog početka zime, kada su temperature bile i za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine, vreme je konačno u skladu sa kalendarom.

Ovo “ledeno doba” koje bi prema prognozama trebalo da počne oko 15-16. januara, najavio je na svom Fejsbuk profilu i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meteorologiju.

Od 16. do 19. januara sledi period suvog, ali veoma hladnog vremena uz dnevni mraz i minimume do -20 stepeni na planinama – napisao je Čubrilo.

Noćni minimumi će biti jako, ponegde i ekstremno niski i u nizijama će se uglavnom kretati od -6 do -14 stepeni Celzijusa, dok bi na planinama bili i do -20 stepeni, posebno u nedelju i ponedeljak uveče kada vetar stane.

Oko 19. januara nad nama će se nalazit hladan anticiklon, jutra će i dalje biti ekstremno hladna ponegde uz maglu, ali će dnevni mraz malo popustiti pa će maksimumi ponegde, pre svega na zapadu regiona, sredinom dana biti do tri stepena u plusu.

I na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) se navodi da nas veoma hladno vreme očekuje od petka 15. do srede 20. januara.

Od 15. do 20.januara uslediće uglavnom suvo, ali veoma hladno vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom u većini mesta ispod nula stepeni – stoji u upozorenju RHMZ-a, sa napomenom da su to ledeni dani (ledeni dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha manjom od 0 stepeni).