I DOBRE I LOŠE VESTI IZ RHMZ-A: Staje sneg, ali evo kakav nas HAOS čeka u narednim danima

Sneg u Beogradu pada neprekidno skoro dva dana. I već je čak i onima koji vole zimu na umu pitanje: Kad će više stati?

sneg
Dnevno.rs/Petar Marković

Kako je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio, „danas (11.01.) u većem delu Srbije sneg slabog do umerenog intenziteta uz dodatno povećanje visine snežnog pokrivača za oko 5 cm, a u brdsko-planinskim predelima ponegde i do 10 cm. Uveče prestanak padavina.“

Dakle, sneg staje već večeras. I to, kako nam je potvrdio meteorolog Slobodana Sovilja, možemo da se oprostimo od pahuljica bar do 20. januara.

Snežne padavine će u utorak oslabiti, a do večernjih sati u većem delu zemlje i prestati. Ova snežna epizoda završava se u utorak i, zapravo, od srede, 12. januara, pa sve do 20. januara ne očekujemo snežne padavine. U tom periodu biće hladno, ali stabilno i suvo vreme“, rekao je Sovilj za Nova.rs.

Ono što nije tako dobra vest je da nas u sredu očekuje pravi ledeni dan, što znači da temperatura neće prelaziti nulu, a to može da bude nezgodnije od neprestanog snega.

Ujutro će biti slabog i umerenog mraza, na severu pretežno sunčano, a u ostalim krajevima pretežno oblačno i uglavnom suvo. Tek ponegde je moguće provejavanje slabog snega. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno i jak, severni i severozapadni. Najniža temperatura od -8 do -2, najviša dnevna od -2 do nula stepeni.

U narednim danima ići će i do -15 stepeni, a snežni pokrivač održaće se sve do vikenda kad se očekuju nešto više temperature i postepeno otapanje u nizijama.

Od srede do petka (12 – 14.01.) umereni i jaki jutarnji mrazevi. Dnevna temperatura do četvrtka (13.01.) u većini mesta ispod 0 °C – ledeni dani, a zatim u porastu. Za dane vikenda stabilno i suvo vreme uz slabljenje jutarnjih mrazeva i sa dnevnom temperaturom od 2 do 8 °C“, navodi RHMZ.