I DOBRE I LOŠE VESTI: Predrag Kon poslao VAŽNU poruku građanima Srbije

Najnoviji podaci o broju i stanju obolelih od kovida 19 ohrabruju, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

printscreen/youtube.com/RTS

Ističe da se tome težilo i da sada možemo malo da se obradujemo, ali da se još uvek ne smemo opuštati.

Predrag Kon je gostujući u Dnenviku RTS-a rekao da smo ušli u mirniju fazu epidemije. Ipak, kaže da je bitno da još uvek postoje čepovi gde se virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.

Kada je reč o navikama za budućnost, Kon je rekao da je pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava nešto što ćemo morati da nastavimo da radimo. Takođe, naglašava da je važna i fizička udaljenost i izbegavanje nepoznatih kontakata.

Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru – rekao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je rekao da su jasno razrađene mere i da će npr. u Beogradu u početku javni prevoz koristiti samo zaposleni.

To omogućuje da se smanji broj korisnika i da bude vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja, što je bitno u samom početku – rekao je epidemiolog Kon.

Ističe da su preporuke konkretne i za ostale delatnosti. Uspostavljanje aviosaobraćaja smatra izazovom.

Navodi da aviosaobraćaj mora da se otvori, ali da još uvek nema letova i da je to izazov, pošto još uvek nije jasno da li će se primenjivati mere karantina ili samoizolacije.

Na pitanje kada će epidemija proći, Kon je rekao da je ovaj talas pri kraju, i da će se naredne dve nedelje smanjivati aktivnost virusa, a posle će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.

Kon poručuje da je Srbija sada neuporedivno spremnija za eventualni drugi talas i da će testiranje imuniteta tokom leta dati odgovore o pripremama za jesen i zimu.

Rekao je da je najveći izazov tokom ovog talasa bio sprovođenje mera socijalnog distanciranja i da je u tome pomoglo uvođenje vanrednog stanja.

Kon ima poruku za građane: “Da izdržimo još ovih nekoliko nedelja i da se poštuju ove mere jer su one za sve nas”.