I KON SE OGLASIO POVODOM SMRTI LEKARA: Epidemiolog ocenio situaciju sa koronom u Srbiji kao…

Epidemiolog dr Predrag Kon gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a i govorio o masovnoj imunizaciji na korona virus.

printscreen/youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal

Prijave za vakcinu su u toku, više verzija cepiva dostupno je građanima Srbije, Krizni štab je produžio postojeće mere bez pooštravanja, a dr Kon je rekao da ćemo “rezultate” praznika videti uskoro.

Imali smo Novu godinu i Božić, sada tokom ove nedelje videćemo kakvo je stvarno stanje, da li smo u stagnaciji ili će biti porasta. Sve je moguće, a situacija se poboljšava ali je još uvek nesigurna i nestabilna, povremeno je nepovoljna. Imamo mnogo ljudi na respiratorima i ne možemo reći da je dobro – rekao je on.

Produžen je rad kafića i objekata koji nisu prehrambeni, a Kon kaže da je medicinski deo štaba bio za restriktivnije mere, pa se pokazalo da su ove ipak dale rezultat, kao što je dr Srđa Janković i rekao.

Bitno je da nema organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine, 13. na 14. januar, to su mesta gde može doći do transmisije i pogoršanja. I praznici, prvenstveno slave koje dolaze, trebalo bi sprovoditi u užem krugu porodice. To je prihvaćeno, to je utisak, od strane stanovništva i to je veoma dobro, to vidimo iz rezultata. Pitanje je da li bi bez mera bilo tako, bilo je neophodno da mere budu vezane za doček i reprize, ali ipak ovo ide na bolje – rekao je on.

Nošenje maski i držanje distance, dezinfekcija i higijena “moraju da postanu sastavni deo našeg života”.

Videćemo kada će biti moguće da uopšte razmišljamo o odustajanju od tih mera. Najpre moramo da dostignemo kolektivni imunitet – rekao je on.

Broj preminulih lekara i medicinskih radnika je, smatra Kon, tema koja zaslužuje “dublju analizu bez paušalnih ocena”.

Moramo utvrditi zašto se ta dinamika jako promenila, u početku nije bilo tako, to se pojavljuje u poslednjih mesec dana izrazito. Trebalo bi uporediti tu dinamiku sa umiranjem u opštoj populaciji, postoji niz ispitivanja koja tu treba uraditi. Svakom pojedincu koji je pozitivan uzima se epidemiološka anketa, to je nešto što se rutinski radi, za svakog umrlog postoje takvi podaci. Kod velikog broja opšte populacije ne zna se kako su se zarazili, ali ima i onih kod kojih se zna. Analiza podrazumeva da se sve to pretraži – rekao je on.