I NEMCI IMAJU “PRELETAČEVIĆA”: Poreklom je iz TURSKE, a njegova PREDIZBORNA OBEĆANJA su URNEBESNA

Serdar Somuncu
Twitter/WELT

Kandidat za nemačkog kancelara satirične stranke, namerno velikim slovima ispisanog imena "PARTIJA", Serdar Somundžu, uneo je dozu humora u parlamentarne izbore

Ovaj 49-godišnji nemački pisac i režiser turskog porekla, rođen u Istanbulu, na predizbornom plakatu crvene boje prikazan je iskeženog i namrgođenog izraza lica, a iznad njega ispisana je umesto “Kanzler” (kancelar na nemačkom) reč “Kançler” sa turskim slovom koje se čita “č”.

Mediji su ranije pisali da “PARTIJA” želi da limitira cenu piva. Zalažu se i za zakon kojim bi se Rusi proglasili krivima za sve, od kašnjenja vozova do neplaćene stanarine.

Iako je stranka satirična, njen osnivač Martin Soneborn na izborima 2014. osvojio je mesto u Evropskom parlamentu. Pritom se služio parolama “Merkel je glupa”, “Merkel je debela” i nedvosmislenim “Ne Evropi, da Evropi”. Sličan im je i aktuelni stranački slogan – “Ne politici, da politici”. 

Kandidat Stranke za kancelara, komičar Serdar Somundžu, obećao je da će ponovo izgraditi Berlinski zid. Platiće ga, naravno, istočni Nemci. Posle toga planira da lažira državni udar kako bi učvrstio vlast. 

“Dojče vele” je preneo da je, osim šest “etabliranih” stranaka koje gotovo izvesno ulaze u Bundestag, na glasačkom listiću još 36 malo poznatih i bizarnih. 

Pored “Partije”, tu su Marksističko-lenjinistička partija Nemačke, Feministička stranka “Žene”, Partija za promenu, vegetarijance i vegane, kao i Stranka hrišćana odanih Bibliji. 

Podsetimo, Luka Maksimović je obeležio predsedničke izbore u Srbiji nekonvencionalnom kampanjom u kojoj je preko svog alter ega Ljubiše Preletačevića ismevao političku elitu u Srbiji, a uspeo je i da animira mlade i osvoji čak devet odsto glasova. 

Beli i njegov tim su ranije iznenadili i na lokalnim izborima u “svom” Mladenovcu, a mnogi od njih očekuju učešće i na predstojećim beogradskim izborima.