I PO 10 HILJADA NOVOZARAŽENIH: Stručnjaci upozoravaju – KORONA guta Beograd

Da je Beograd najveće žarište korone u Srbiji poznato je nedeljama unazad, praktično od početka trećeg talasa, ali prilično šokantno deluju tvrdnje dr Predraga Kona da prestonica poslednjih dana ima skoro 10.000 novoobolelih od kovida-19 na dnevnom nivou.

Pixabay.com

On je rekao “da je trenutna epidemiološka situacija situacija u glavnom gradu takva da je zaraženih 10 puta veći nego što kažu brojke, te da će Beograd biti mesto iz koga će se virus rasejavati na druge strane”.

Nalazimo se u nedelji kad je virus vrlo aktivan u Beogradu, tako će biti i sledeće nedelje, bez obzira kakve budu brojke. Još uvek imamo tendenciju daljeg pogoršanja. Imamo dva puta više registrovanh u školama nego što je bilo prethodnih nedelja, i tu uočavamo pogoršanje. Beograd je trenutno mesto iz koga će se virus rasejavati na druge strane, i to će trajati – objasnio je dr Kon.

Sa 1.106 novoobolelih za 24 časa, odnosno 8.430 zaraženih u poslednjih 14 dana ili 495,9 na 100.000 stanovnika, prema rangiranju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Beograd se nalazi praktično na ulazu u pretposlednji osmi stepen, tzv. tamno sivu zonu u kojoj se nalaze oni koji imaju između 500 i 1.000 obolelih na 100.000 građana. Poput Hrvatske, Francuske, Holandije, Španije, Švajcarske, Crne Gore…

Kako je obelodanila premijerka Ana Brnabić, trenutno je u osnovnim školama u Beogradu korona virus potvrđen kod 32 učenika i 14 zaposlenih.

Bez obzira na to, škole su trenutno najbezbednija mesta i ne planira se njihovo zatvaranje – rekla je premijerka.

Međutim, pre nekoliko dana gradonačelnik prestonice dr Zoran Radojičić je izjavio “da će mere protiv širenja korona virusa verovatno morati da budu pooštrene“.