“I TUŽAN I RADOSTAN DAN”: Na sahrani do sada govorio Irinej – a evo koga je specijalno tražio Amfilohije

U Sabornom hramu u Podgorici danas će biti sahranjen mitropolit Amfilohije, koji je u petak preminuo od posledica koronavirusa. Okupio se veliki broj građana, a prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prenos sahrane oko 11 časova na RTS 1 i sajtu RTS-a.

printscreen /VOP TV

Beseda Irineja Bulovića: Tužan i radostan dan

Episkop bački Irinej Bulović rekao je u liturgijskoj besedi da je današnji dan tužan zbog rastanka sa mitropolitom Amfilohijom koji se celog života trudio za Hrista, slavu Božiju i svetu crkvu.

Ali je dodao da je dan i radostan, jer je rastanak uvek privremen, i da se svi nadaju da će se “jednog dana svi naći zajedno u zajednici sa svima svetima”.

Episkop je rekao da se Amfilohije upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se njegovo telo danas predaje zemlji a duša njegova ispraća na put.

Dan žalosti u šest opština

Zbog smrti mitropolita Amfilohija, dan žalosti je proglašen u šest opština – Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u celoj državi, što je od odlazeće Vlade tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Hiljade ljudi odalo poštu 

Građani su juče tokom celog dana u Hramu odavali poštu preminulom mitropolitu, čiji su zemni ostaci prebačeni u Podgoricu nakon liturgije u Cetinjskom manastiru.

Svečani čin ispraćaja mitropolita sa Cetinja ka Podgorici odvijao se u tišini, uz pojanje i povremeno čitanje poruka upućenih iz celog sveta Crkvi i vernicima.

Duž magistralnog puta Cetinje–Podgorica, vernici i građani izašli su da isprate vozilo sa kovčegom.

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak od posledica kovida-19 u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore. Njegovo stanje išlo je nabolje, ali se naglo zakomplikovalo u četvrtak, kada je priključen na respirator.

Odlazak mitropolita Amfilohija je za patrijarha Irineja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a reči tuge stigle su od zvaničnika iz Srbije i regiona, religijskih velikodostojnika, kao i vernika širom sveta.

Želja mitropolita bila je da na sahrani govori i akademik Bećković.