I ZVANIČNO DŽAMIJA: Nakon 80 godina, održana PRVA MOLITVA U AJA SOFIJI, ispred IZBIO HAOS (VIDEO)

Prvi put nakon 86 godina u Aja Sofiji je održana prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, a tim povodom se okupio i veliki broj vernika. Molitvi je prisustvovao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Bilo je i incidenata.

Printscreen

Aja Sofija je za molitvu otvorena džuma-namazom (velikom molitvom u podne), a na plato ispred Aja Sofije vernici su pristizali  od jutarnjih sati.

Mnogi građani su čekali na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu. Nadležne službe nakon dezinfekcije pristiglima delile su maske i jednokratne prostirke za molitvu.


Osim turskog predsednika, koji je učestvovao u molitvi noseći masku, svečanom otvaranju džamije prisustvovali su i drugi turski zvaničnici zbog čega su preduzete visoke bezbednosne mere.

Međutim, nekoliko hiljada građana koji nisu mogli da priđu bogomolji opkolili su okolne ulice i krenuli da probijaju barikade. U jednom trenutku u tome su i uspeli, a probijen je i kordon policije.

U okviru mera uvedenih na sprečavanju širenja koronavirusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dve za žene.

U Grčkoj će zbog ovog događaja crkve zvoniti u znak protesta i na njima su spuštene zastave na pola koplja, a patrijarh Grčke pravoslavne crkve sluziće posebnu misu danas popodne.

Aja Sofija je kao pravoslavna crkva služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Nadležne službe su proteklih dana uredile prostor unutar, ali i na platoima oko Aja Sofije.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.