IDEJA I ZA NAŠE GRAĐANE? Poljaci TUŽE DRŽAVU zbog zagađenosti vazduha

U velikom delu Poljske jutros su izdata upozorenja da zbog smoga građani, ako ne moraju, ne izlaze napolje pošto su, posebno u velikim gradovima, norme zagađenja vazduha prekoračene nekoliko puta, a Krakov je danas 5. najzagadjeniji grad u svetu.

Beta

U Evropi gori vazduh dišu samo žitelji Sarajeva. Na listi najzagađenijih u svetu, gde je na prvom mestu Lahore u Pakistanu, od evropskih gradova našli su se danas samo još Priština na Kosovu i Vroclav u Poljskoj.

Apel da danas ne izlaze napolje pošto njihov grad guši smog poljske vlasti su uputile pored Krakova i Vroclava i žiteljima Varšave, Lođa, Ribnjika, Opola i Čenstohove.

Smog guši celu Poljsku, osim visokih planinskih predela i severa zemlje. Jutros je smog prešao dvostruko granicu dozvoljenih normi a na nekoliko stanica u Varšavi čak tri do četiri puta, dok je na jednoj, Zombki, zabeleženo rekordno zagadjenje ove zime kada su norme prekoračene čak sedam puta.

Prema statistikama organizacije Varšavski smog alarm, svake godine pre vremena umre oko 3.000 žitelja Varšave od posledica i bolesti izazvanih zagađenim vazduhom, što je više nego broj pogibija u saobraćajnim nesrećama godišnje u celoj Poljskoj.

Nakon uspeha tužbi nekih umetnika i javnih ličnosti koje su tužile državu da ugrožava njihovo zdravlje jer čini malo da se zagađenje smanji državu su počeli da tuže i građani. Krajem septembra pred sudom u Varšavi se našla prva kolektivna tužba 223 Poljaka koji zahtevaju da vlada prizna odgovornost za smog i zagadjeni vazduh u poslednjih osam godina.

“Želimo da dokažemo da vlasti naše zemlje snose odgovornost pred svakim gradjaninom za kvalitet vazduha u Poljskoj, za pogoršanje zdravlja tih gradjana i druge štete vezane za smog. Borimo se za priznanje da je država odgovorna za smog. Ako nam to podje za rukom po pojednostavljenoj proceduri ćemo tražiti konkretne odštete – troškove lečenja ili kupovinu maske protiv smoga”, kazao je listu Gazeta viborča jesenas advokat koji zastupa gradjane u toj tužbi Radoslav Gorski.

Advokat je objasnio da su za ovu prvu kolektivnu tužbu odabrani Poljaci koji imaju zdravstvene probleme za koje može lako da se dokaže da je krivac za pogoršanje i smog, a da u toku procesa mogu da se kolektivnoj tužbi pridruže i drugi zainteresovani.

Za to da je država i vlada odgovorna za to što se jug Poljske i gradovi kao Krakov i Vroclav redovno nalaze na čelu liste najzagadjenijih u Evropi i svetu već pred poljskim sudovima postoji presedan.

Početkom prošle godine sud u Varšavi naredio je vlastima da isplate glumici Gražini Volščak 1.200 evra, kako je tražila na račun udruženja koje neguje obolele od raka, zbog toga što vlasti, i vlada i lokalne gradske vlasti, čine malo i ne bore se dovoljno efikasno sa zagađanjem čime su pogazile pravo glumice da diše čist vazduh, otvara prozore svog stana i bez straha da izlazi napolje u šetnju u bilo kom trenutku poželi.

Poljska i druge zemlje Višegradske grupe očekuju da će im specijalni novi fond Evropske unije i dodatna sredstva iz drugih evropskih fondova pomoći da se oslobode zavisnosti od uglja i ekološki modernizuju svoje privrede, a samim tim i da smanje zagadjenje i vazduha u svojim zemljama.

“Sa radošću mogu da konstatujem da naši partneri razumeju da različite startne pozicije istovremeno moraju da znače i različite izazove. To razumevanje naše početne pozicije moglo je da se nasluti u početnom predlogu podele sredstava Fonda pravedne transformacije i dobra je vest, čak možda jako dobra za Poljsku. Zato što naši partneri u Evropi razumeju da moramo da idemo mnogo dužim i težim putem prema toj neutralnosti, da nam to može oduzeti više vremena i da će nam trebati više sredstava”, kazao je o dostizanju evropskog cilja klimatske  neutralnosti do 2050. godine na samitu premijera Višegradske grupe u četvrtak u Pragu poljski premijer Mateuš Moravjecki.