IDU U STEČAJ: Korona upropastila i OVU avio kompaniju

Još jedna avio-kompanija je stradala od koronavirusa. Rumunski lou-kost avio-prevoznik Blu er (Blue Air) je otpočeo stečajni postupak.

avion
pixabay.com

Sud u Bukureštu je odobrio zahtev ove kompanije da mu se omogući zaštita od poverilaca.

Na zahtev koji je kompanija uputila nadležnom sudu 30. juna, sud je odgovorio pozitivno i Blu er sada ima rok od 18 meseci da uspostavi reorganizaciju poslovanja koja će je dovesti u plus.

U saopštenju za medije, Blu er je naveo da je izgubio preko 100 miliona evra prihoda usled pandemije koronavirusa Covid-19. Gubitak će delimično biti nadoknađen paketom državne finansijske pomoći. Vlada Rumunije ranije odobrila 130 miliona evra pomoći dvema domaćim avio-kompanijama TAROM-u i Blu eru.

U aprilu kada je Blu er zvanično zatražio državnu pomoć, 90 posto zaposlenih je proglašeno tehnološkim viškom.

Ipak, kompanija namerava da tokom jula obnovi saobraćaj ka 29 destinacija, a u dogledno vreme i ka 47 destinacija što će zavisiti od ukidanja restriktivnih mera u zemljama gde leti, prenosi Aviatica.

Blu er je privatna avio-kompanija sa 100 posto rumunskim kapitalom. Raspolaže sa 29 aviona i osim u Rumuniji ima baze u Velikoj Britaniji, Kipru i Italiji. Obavlja saobraćaj do više od 100 destinacija u 20 država.