IKEA OBJAVILA “VERSKI KATALOG” PA SE IZVINILA: U ovoj posebnoj publikaciji NEMA ŽENA!

Ikea
Foter / Rainchill

Švedska fabrika opreme za domaćinstvo Ikea se izvinila zbog toga što u katalogu namenjenom Izraelu, nema fotografija žena, jer bi to iritiralo ultraortodoksne Jevreje.

 

Ikea je objasnila da je katolog proizvod njenog predstavništva u Izraelu, a portparolka Džozefin Torel je dodala “to nije ono što Ikea zastupa”. Ona je sinoć za švedsku novinsku agenciju TT objasnila da je izraelski ogranak “pokušao da se približi grupi kupaca” i “pogrešio”.

U Izraelu je oko 11 procenata Jevreja ultraortodoksno. 

 U katalogu je nameštaj posebno pogodan za porodice s mnogo dece, kakve su ultraortodoksne jevrejske. Ikea zato nudi mnogo kolevki, kreveta na sprat, police za verske knjige, navode izraelski mediji.

Ikea u Izraelu je saopštila da je nameravala da “udovolji primljenim zahtevima da pokrene alternativni, specijalan katalog koji omogućava verskim i heredi (ultraortodoksnim) zajednicama da uživaju birajući naše proizvode i rešenja koje Ikea nudi u skladu s njihovim načinom života”.

Kako navodi Ikea, verska verzija je štampana i besplatna, a cene nameštaja su iste kao i u regularnom katalogu.

Nepostojanje fotografija žena u publikacijama ultraortodoksne zajednice nije ograničeno samo na Izrael, već i toga ima i u SAD.