NIKOLIĆ TVRDI: Odgovoran za rušenje u Savamali NE MOŽE više da obavlja svoju funkciju!

Tomislav Nikolić
Beta

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da ako je “izabrano lice” odgovorno za rušenje u beogradskoj Savamali, onda više ne može da obavlja tu funkciju.

 

Osim toga, kako kaže, ukoliko je odgovornost na državnim organima koji su pod pritiskom radili nezakonito, onda i tu treba da dođe do smena.

“Ovo nije posao za predsednika Republike, ni za Vladu, ovo je posao za tužilaštvo, sud i policiju, koja će da pribavi dokaze, tužilaštvo, koje će da vodi istragu, i sud, koji će da odluči”, rekao je on.

Na pitanje kako očekuje da će slučaj biti rešen kada i u prethodnim sličnim situacijama, kao što je slučaj pada helikoptera, nije bilo nikakvih presuda, Nikolić je rekao da “Srbija nije nestala, pa da se za neku istragu kaže da nije nikada završena”.

“Ne postoji država u današnjem modernom svetu u kojoj bi bilo šta moglo da bude zataškano, a posebno ne u Srbiji, u kojoj su mediji slobodniji nego što su obavezani. Imaju mnogo više slobode da rade šta žele, nego što ih bilo kakav zakon ili kodeks obavezuje da bar malo čuvaju dostojanstvo svoje profesije”, kazao je Nikolić.

Dodao je da ne treba pitati njega kako će se rešiti slučajevi poput Savamale ili helikoptera, nego da je to za tužilaštvo.

“Idite u tužilaštvo pa pitajte. Nisam video da je neko sa tužiocima razgovarao o tome”, naveo je Nikolić.

Nikolić je rekao da svojim izjavama ne želi da utiče na mandatara za formiranje Vlade Srbije Aleksandra Vučića, te da mu u tom poslu nudi samo savetodavnu ulogu.

“Upravo su završene konsultacije i verovatno on sada ima jasnu sliku o tome ko će činiti novu Vladu Srbije. To je ogromna odgovornost i on će imati pravo najpre da kaže kako će izgledati Zakon o vladi i ministarstvima, pa zatim i personalna rešenja, jer će se na kraju sav uspeh ili neuspeh pripisati njemu”, istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, pojedini predstavnici manjinskih stranaka žele da budu u vlasti i to je dobro za Srbiju, jer će joj “dati dodatnu stabilnost”.

“Moj stari stav je da pripadnici manjina treba da budu u svakoj vlasti, jer time obezbeđuju uslove pripadnicima svog naroda da se razvijaju i čuvaju svoj identitet, kao i da rade na tome da ostanu taj biser Srbije koji se zove pripadnik nacionalne manjine”, rekao je Nikolić.

Nikolić nije hteo da govori o tome koje velike stranke će ući u vladu i kako će izgledati personalna rešenja, kao ni da li zna da li će među njima biti i predstavnici Socijalističke partije Srbije.

Predsednik Srbije je u Novom Sadu prisustvovao obeležavanju 90 godina Arhiva Vojvodine i otvorio izložbu originalnih arhivskih dokumenata “Najstarija rukopisna baština Arhiva Vojvodine, 12-17. vek”.

Predsednik Nikolić izjavio je da uvrede Vojislava Šešelja predstavljaju prljanje političke scene u Srbiji i da očekuje da će se one u narednom periodu pojačati.

Kako je objasnio, nije on želeo da “uništi SRS, već je to želeo upravo Vojislav Šešelj”, kao i da je SRS imao izbore bez Šešelja, pa mandati koje je ta stranka osvojila pre nego što “su se rastali” ne mogu da se pripišu Šešelju.