IMA 10 GODINA I TRI GODINE RADNOG ISKUSTVA: Ovo je Džena Džihad, novinarka iz Palestine (VIDEO)

džena
printscreen/youtube.com

Palestinka Džena Džihad je novinarka koja ima deset godina i već nekoliko godina izveštava sa Zapadne obale, navodi se u snimku o njoj objavljenom na internetu.

 

Tokom čitavog snimka vidi se desetogodišnja devojčica sa raznih događaja, od protesta preko mesta sukoba kako stoji pred kamerom i priča šta se dogodilo.

„Javljam se sa protesta solidarnosti“, kaže ona na jednom snimku, „marševi izbijaju“, kaže na drugom, a „uhapsili su je već drugi put“, ističe mala novinarka na trećem snimku.

Kada snimak počne pojavi se natpis „da li je ovo jedna od najmlađih novinarki na svetu“.

„Ja sam Džena Džihad, imam 10 godina, idem u četvrti razred, živim u selu Nabi Salih blizu Ramule u Palestini. Već dve do tri godina bavim se novinarstvom“, počinje ona svoju priču.

Kako kaže, počela je da radi kada je videla mnogo stvari koje se dešavaju bez prisustva novinara i bez izveštavanja o njima.

„Na primer, kada je moj prijatelj Mustafa ubijen ili kada je moj ujak Rušdi ubijen“, navodi ona.

Nakon toga na snimku se vide njena javljanja sa komemoracije Nakbe dok iza nje ide veliki broj mladića koji udaraju u bubnjeve, pa ona sa druge lokacije dok govori da je dete od devet godina pogođeno na Dan žena.

Kako kaže, nikada neće zaboraviti dan kada se svađala sa izraelskim vojnicima.

Svoje snimke kači na Fejsbuk, Jutjub i Snepčet.

„Rekla sam sebi što ne bih bila novinarka i izveštavala o tim stvarima i poslala priču o njima u svet kao dete. Slala poruku palestinske dece, moju poruku i našu poruku“, navodi Džena Džihad.

Osim toga, na snimku se ističe da joj je san da studira novinarstvo i zaposli se na CNN ili Foks Njuzu kako bi promenila način na koji oni izveštavaju o Palestini.

Podsećamo, u talasu nasilja od sredine septembra u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ubijeno je najmanje više stotina ljudi.

Izrael navodi da je talas nasilja pokrenut palestinskom kampanjom laži i podsticanjem napada u blizini svetih mesta u Jerusalimu.

Palestinci su odgovorili da je nasilje posledica frustracija zbog skoro poluvekovne okupacije.

Zapadna obala je naziv za kopnenu teritoriju u jugozapadnoj Aziji koja trenutno nije de jure priznata kao deo nijedne suverene zemlje. Prema mišljenju UN i većine država sveta Zapadna obala je pod nominalnom kontrolom Izraela iako je sami Izraelci nazivaju spornim područjem.

Ime joj dolazi od desne, odnosno zapadne obale reke Jordan koju su osvojile jordanske snage tokom prvog arapsko-izraelskog rata 1948. godine. Jordan je imao suverenitet nad tim područjem od 1948. do 1967. godine.

Izrael ju je okupirao tokom Šestodnevnog rata te godine, ali za razliku od Istočnog Jerusalima Zapadna obala nije formalno anektirana.

Zapadna obala se nalazi zapadno i jugozapadno od reke Jordan pa graniči sa Izraelom na zapadnu, severu i jugu, odnosno Jordanom na istoku.

Trenutno se 40 % područja (i većina stanovništva) nalazi pod ograničenom civilnom nadležnošću Palestinske samouprave, dok Izrael održava vojnu kontrolu (uključujući jevrejska naselja, ruralne teritorije i granice). Većinu stanovništva Zapadne obale čine Palestinci (84 %) dok ostatak uglavnom čine jevrejski doseljenici.

Uz pitanje Zapadne obale je vezan status Istočnog Jerusalima, iako ga Izrael, sa obzirom na aneksiju, ne smatra delom Zapadne obale. Ta aneksija nije priznata od UN niti od jedne druge države u svetu. Ipak, sa obzirom na njegovu važnost, tretira se odvojeno, uključujući i Sporazuma iz Osla.