IMA 11 GODINA I NE ŽELI DA JE POREDE SA MOCARTOM: Njena prva OPERA uskoro će imati PREMIJERU!

Alma Dojčer
Facebook.com/AlmaDeutscher

Alma Dojčer je kompozitorka, koncertna violinistkinja i virtuoz na klaviru. Pre pet godina komponovala je svoju prvu sonatu, a sledećeg meseca njena prva opera "Pepeljuga" doživeće premijerno izvođenje. Alma ima samo 11 godina.

 

Iako vam na pamet verovatno pada poređenje sa Volfgangom Amadeusom Mocartom koji je svoju prvu simfoniju napisao sa osam godina, nemojte tako nešto reći pred Almom.

Za mene je mnogo interesantnije da budem Alma, nego Mocart. I biti poseban je nešto zaista normalno, jer ja ne znam ništa drugo osim toga – rekla je devojčica uz osmeh.

Nemojte pri tom misliti da joj talenat staje na put normalnom detinjstvu. Kada nije u svetu nota, Alma se u rodnom Dorkingu (Engleska) penje po drveću, druži sa brojnim drugarima, pliva i uživa u mnogim aktivnostima u kojima uživaju svi njeni vršnjaci. Ali kada se fokusira na muziku, njena strast postaje žestoka i potpuno je posvećena “poslu”.

Videti devojčicu u crvenim vunenim hulahopkama i cvetnoj haljini kako najpre čistim dečijim sopranom ispevava fraze i daje instrukcije solistima, pa se šeta od klavira do violine i natrag, apsolutno je neobično svakom ljubitelju klasike. Ali videti koliko ona uživa u tome i koliko je dobra, zapravo vraća nadu svima koji su na tren pomislili da “ozbiljna” muzika nestaje.

Almina “Pepeljuga” biće premijerno izvedena u Beču, u Baumgarten palati, 29. decembra i to pod pokroviteljstvom maestra Zubina Mehte.

Neka malo drugačija Pepeljuga

Glavna junakinja je kompozitorka. Njena maćeha je direktorka opere, a dve polusestre nevaljale dive. Princ je zapravo pesnik koji Pepeljugu nalazi pomoću melodije koju je napisala i koga ga proganja. Zato on po celom kraljevstvu svakoj devojci peva početak melodije, kako bi napokon dočekao da je neko otpeva do kraja.

Alma priznaje i da je najlepšu ariju ukrala, ali da se “Antonjin Jelousink” neće ljutiti.

On je moj izmišljeni kompozitor. Često maštam o njemu – dodaje devojčica uz slatki kikot.loading...