IMA LI RAZLOGA ZA STRAH? Doktor Kon objašnjava šta Srbiju čeka u OKTOBRU

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je za RTS da se epidemiološka situacija stabilizovala, ali i upozorio da se u jednom delu Srbije uopšte ne poštuju mere. Naglasio je da poseban rizik prenosa virusa nosi školski uzrast od 15 do 19 godina ali i učenički domovi. Vrlo je bitno da nosimo maske i poštujemo mere, a videćemo dokle ćemo stići u oktobru, poručuje Kon.

Printscreen Rts

Trenutno se epidemiološka situacija stabilizovala ne nekom niskom nivou i to načelno nije loše. Međutim, Predrag Kon upozorava da se u Beogradu u poslednja dva dana jasno uočava ponovo povećanje registracije onih koji se javljaju u kovid ambulante.

Srećna je okolnost, da se ipak ne nalazi kovid ali to ukazuje da polako počinju da se povećavaju akutne respiratorne infekcije i da ćemo toga sasvim sigurno imati u narednom periodu.

To će, kaže, otežati rad zdravstvene službe uopšte jer će ta diferencijacija biti teža.

“Upravo zbog toga insistiram stalno da je nesigurna situacija i da je neprekidno potrebno da vodimo računa da je ne pokvarimo da se ne pogorša”, naglašava Kon .

Objašnjava da u ovom trenutku ne bi smeli skok da povezujemo s početkom školom jer je učinjeno bukvalno sve da tu ne dođe do transmisije, do prenosa.

Veliki privid i velika zabluda

“Sigurno je da će se pojaviti, kao što se već desilo. Ono što je bitno naglasiti, to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina i to treba reći. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešče oboleva, potpuno obrnuto od shvatanja, zato što, ako uzmete samo tih pet godina i gledate učestalost u tom uzrastu tada je to vreme kada se prilično često oboleva”, rekao je epidemiolog.

Dodaje da je s druge strane tu i činjenica da ima najmanje teških slučajeva pa je to onda privid da je to neko lako oboljenje.

“Veliki privid i velika zabluda. Pored toga upravo ta generacija je u stanju da prenese infekciju da prenese na druge. I zbog toga je poseban osvrt na taj rizik koji nosi taj uzrast školski, upozorava Kon.

Takođe, kako je rekao, tu su i učenički domovi koji su sada razređeni samim tim što je podeljena nastava na onlajn nedelju dana pa nema pa se i domovi tako prazne na taj način, ali i ti učenički domovi su mesta rizika prenosa virusa.

Kon je rekao i da ne bi trebalo škole da se u opšte zatvaraju osim u slučaju da masovno ne postane obolevanje izvan škole, kada je praktično rizik od ulaska i nemoguće kontrole, i to je naglašava jedina situacija kada kada bi škole morale da pređu na “onlajn”.

“To znači da je svaka grupa jedna jedinica u kojoj će se pratiti situacija. Kada se pojavi jedan oboleli ništa se posebno ne dešava osim što se stavlja čitava ta grupa pod epidemiološki nadzor koji podrazumeva svakodnevno praćenje u trajanju od dve nedelje.

A ako se pojave dva povezana slučaja, odmah čitava grupa ide u na onlajn nastavu pa je u samoizolaciji dve nedelje. To je ono što nazivamo elastičnim sistemom”, objasnio je epidemiolog.

Da li treba da se plašimo oktobra

Mi imamo sada situaciju da u jednom dobrom delu Srbije uopšte se ne poštuju mere, neću da prozivam nikoga, radi se o ljudima na odmorima, ne nose maske, u velikom broju su na određenim prostorima, to je nešto što ne može da ostane bez posledica. – i drugo, dodaje, povratak naših građana koji će se desiti, i tu je učinjeno sve što je moglo da se učini da ne dođe do prenosa. Međutim, kako kaže i to je nešto što će da nam se dešava.

S druge strane ulazimo u period respiratornih infekcija, koje obično kreću od škola ali u ovoj situaciji je vrlo moguće, kako procenjuje epidemiolog, da krenu od radnih kolektiva.

To ne mora da bude kovid ali mogu obične kijavice, jer je vreme za to“, upozorio je Kon.

Naglasio je da su javna prevozna sredstva potpuno nedopustivo mesta bez maske i da ne treba blagonaklono gledati na one koji ne nose maske u javnom prevozu.

To je potpuno javni svesni bojkot svih protivepidemijskih mera. I ono što je najgore te osobe, takve osobe utiču na srednjoškolce i ako bi ih pridobili kao one koji vrlo svesno štite i ukupno stanovništvo, a  ne samo sebe, tada smo dobili tu borbu“, smatra Kon.

Dodaje da od nas zavisi i da po svemu sudeći oko 10 do 15 posto ima onih koji ne poštuju te mere.

U trenutku kada počinje škola, kada očekujemo prelaz godišnjeg doba,  vrlo je bitno da poštujemo nošenje maski i mera,  a videćemo dokle ćemo stiću u oktobru, ako uspemo da dočekamo oktobar bez ozbiljnih potresa u smislu povećanja, da ostane ovako prihvatljivo nisko. Onda smo u novoj sezoni vakcinacija“, procenjuje Kon.

Naglašava da moramo krajne ozbiljno da se pripremimo i počnemo vakcinaciju protiv gripa bez obzira što su prvi pokazatelji sa južne hemisfere dobri i to je posledica nošenja maski.

Ali ako mi imamo bojkotaše koji koće da bojkotuju sve protivepidemijske mere onda ćemo imati probleme“, zaključio je epidemiolog Predrag Kon.