IMA SAMO JEDAN USLOV: Kraljica Elizabeta se priprema da ABDICIRA

Elizabeta II
Wikipedia

Britanska kraljica Elizabeta Druga obećala je da nikada neće abdicirati.

 

Međutim, kako piše “Dejli mejl” pozivajući se na izvore iz Bakingemske palate, postoje planovi za kraljičinu abdikaciju. Izvori tvrde da kraljica koja sada ima 91 godinu, želi da se pozove na Zakon o regenstvu koji podrazumeva da regent preuzme vođstvo zemlje u slučaju da vladajući monarh nije u stanju da vrši svoju dužnost.

 
Kraljica veoma poštuje institucije kraljevstva i pre nego što se povuče s trona želi da bude svesna da je učinila sve što je bilo u njenoj moći. Svesna je svojih godina i prenos vlasti će biti vrlo brzo – otkrio je anonimni izvor blizak dvoru.

Ipak, prema rečima tih izvora, kraljica planira abdikaciju tek za četiri godine, odnosno, ako bude na tronu i kada bude imala 95 godina. U međuvremenu, kako se navodi, pripreme za tranziciju su već počele.

U tom slučaju, nju će naslediti njen sin princ Čarls i vladati zemljom, ali i dalje neće biti kralj, sve dok je ona živa, već će biti princ regent.

Ako se kraljica odluči na tako nešto, ona će se povući iz javnog života i prestati da obavlja ceremonijalne dužnosti, kao što je to nedavno učinio njen suprug princ Filip (96).

Kraljica Elizabeta je trenutno najdugovečniji monarh na svetu.

Izvori navode da kraljica ima sve više zdravstvenih problema. Osim toga, nedavno je i njen glavni sekretar podneo ostavku, pa su počele spekulacije o velikim promenama u Bakingemskoj palati.

Britanija je već imala regenta jednom, kada je Džordž Četvrti postao princ regent 1811. godine nakon što je njegov otac Džordž Treći oboleo od neke mentalne bolesti.