IMA SVOJE USLOVE: Predsednica Hrvatske NEĆE U BEOGRAD dok ne bude pomaka u rešavanju OVOG problema!

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da neće ići u uzvratnu posetu Beogradu dokle god ne bude konkretnog pomaka u rešavanju sudbine nestalih hrvatskih civila i branitelja.

aleksandar vučić kolinda grabar kitarović
Beta

“Posle te posete učinjeno je više stvari koje su unapredile život hrvatske zajednice u Srbiji, ali ono pitanje za koje sam rekla da mi je iznimno bitno, humanitarno, ljudski, i kao predsednici i kao ženi i kao majci, kao čoveku uošte, jeste pitanje nestalih osoba. Nadala sam se, verovala sam da će Srbija i Vučić koji je prvi predsednik koji je prvi po tom pitanju obećao neki konkretan učinak, dati više rezultata. Nije ih bilo”, rekla je predsednica na konferenciji za novinare povodom četiri godine mandata.

Ona je istakla da neće ići u uzvratnu posetu Srbiji “sve dok se ne dogodi pomak u rešavanju tog otvorenog pitanje, znači u rešavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila”.

“Dok ne bude konkretnog pomaka u tom pitanju neće biti ni uzvratne posete Srbiji”, rekla je predsednica.

Predsednica je rekla i da misli da nije pogrešila kada je Vučića pozvala u posetu Hrvatskoj.

“Ni jedan korak dobre volje u cilju rešavanja otvorenih pitanja koja moramo rešiti, a rešićemo ih samo mi i Srbija, neće ih niko drugi rešiti u naše ime, osim ako se odlučimo za neko međunarodno pravosudno telo, mislim da nije greška razgovarati ni sa kime, pa makar to u tom trenutku ne urodilo plodom. Znamo koliko ponekad traju procesi pomirenja i procesi izgradnje bilateralnih odnosa”, naglasila je predsednica Hrvatske.

Ona se osvrnula i na Vučićevu izjavu koju je u petak u Mihnenu dao novinarima iz Hrvatske, da će Hrvate “prve provozati” u novim borbenim helikopterima Mi-35 koje će Rusija isporučiti Srbiji, ironično komentirišući ono što smatra neprijateljskim odnosom Hrvatske prema Srbiji i njemu lično.

“Ne znam odakle to dolazi, jer niko od nas iz Hrvatske nikada nije izrazio nikakvu sumnju u potrebe i pravo Srbije da izgrađuje svoje odbrambene sposobnosti kao što ni mi ne izgrađujemo svoje odbrambene sposobnosti da bi bile usmerene protiv Srbije, već isključivo u cilju odbrane svoje teritorije, ljudi, resursa, u cilju svoje sigurnosti, ne definišući nikoga već prepoznavajući moguće pretnje i prepoznavajući mnoge moderne pretnje koje dolaze, a s mnogima od njih suočavaćemo se i mi Hrvati i Srbi zajedno”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsednica Hrvatske održala je danas konferenciju za novinare povodom četiri godine mandata, ali još nije otkrila hoće li ući u trku za novi mandat budući da joj je ovo zadnja godina mandata. Ona je rekla da će javnost o tome biti obaveštena “kada bude vreme za to”.