IMAJU 70 GODINA I BRŽE SU OD RIBA: Ovo je poslednja generacija ‘sirena’ (VIDEO)

More
screenshot/youtube

Surovi način života morskih žena vekovna je tradicija u Koreji

 

Zovu ih Haenjo ili “morske žene” – žive sirene. U Koreji postoji tradicija dubinskog ronjena u potrazi za ostrigama, morskim krastavcima, ježevima i ostalim morskim plodovima, koja traje punih pet vekova. Prvenstveno, to je bio isključivo muški posao, ali od 18 veka, žene su preuzele tu tradiciju.

Ronjenje nije lagan posao. Haenjo žene često ulaze u ledenu vodu, rone na dubinu do 20 metara, zadržavaju dahduže od dva minuta kako bi mogle da prikupe što više morskih plodova. One koje se odluče za ovaj posao, verovatno nemaju drugi izbor, imaju samo ta primanja i izdržavaju i muža i porodicu.

Danas, u dvadeset i prvom veku, ova tradicija Haenjo žena i dalje postoji, ali ne zadugo.

“Ove žene koje neguju vekovnu korejansku tradiciju biće poslednje koje to rade. One su poslednja generacija Haenjo žena”, rekla je Mijo Kim za Huffington post, tvorac dokumentarca o ovom specifičnom načinu života i zarade.

 

Mlađe generacije Korejanskih žena odgojenih na ostrvu sa Haenjo tradicijom, odbija ovaj način zarade, jureći modernije karijere.

Još od 2010. godine, prosečna starost Haenjo žena je preko 70 godina, a s obzirom da nema zainteresovanosti od strane mlađe generacije, one ne mogu nikome da prenesu ovu tradiciju.

Život Haenjo žene nije lagan. One ustaju pre četiri sata ujutru, odlaze do mora i rone satima u vodi oko -1 stepen Celzijusa.

“Prvi dan snimanja pokušala sam da napravim fotografije ispod vode, ali to je bilo nešto najteže što sam radila. Mislila sam da sam dobar plivač, bila sam tako samouverena i srećna što ću snimati ispod vode, ali nisam mogla da ih stignem. Nisam mogla čak ni da ih pratim. Izgledale su kao mlade sirene: brze i fleksibilne. Ja nisam ni primetila morske ježeve na dnu, jer su mi izgledali kao kamenje, ali one su ih sa takvom preciznošću nalazile,” ispričala je Kim.

“Nadam se da sam uspela da prikažem njihovu lepotu kao žena-boraca, ali isto tako i njihovu neverovatnuhrabrost da istraju u takvom načinu života,” iskrena je Mijo Kim.