INCIDENT U ARILJU: Ukoliko izostane DOGOVOR OKO CENE, malinari će BLOKIRATI SRBIJU! (VIDEO)

malinari
print screen/youtube.com/Glas Zapadne Srbije

Malinari poručuju da neće pristati da prodaju svoj proizvod po ceni nižoj od 1,83 evra po kilogramu.

 

Na protestnom skupu u Arilju, koji je organizovala asocijacija “Malinari Srbije”, ponovljeni su zahtevi da se država uključi u probleme i, kako malinari tvrde, spreči monopol na tržištu. Kratkotrajan incident obeležio je protest, kada su čoveka izgurali iz mase. Dopisnik RTS-a javlja da je reagovala i policija.

Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je da je u Arilju problem potpisivanja ugovora sa hladnjačarima i da malinare neće pretvoriti u političare, kao i da očekuje od predsednika države da reši problem.

– Očekujemo cenu od 1,83 evra. Mačva je danas prodavala malinu po ceni od 120 dinara. Ako se ne bude postigao dogovor do 3. jula, da cena maline bude 1,83 evra, 7. jula biće sve blokirano u Srbiji – rekao je Radojević. 

Među današnjim proizvođačima koji su prisustvovali protestu bilo je malinara iz Užica i Bajine Bašte, koji su došli kako bi pružili podršku.

Predstavnici malinara su sa improvizovane bine podsetili da je Srbija izvezla 90.000 tona maline prošle godine, a uvezla malinu iz 25 država.

Inače, prosečna cena maline prošle godine je bila 313 dinara.

Do sada su na bini govorili brojni proizvođači iz okoline Arilja, Ivanjice, među njima je bila i jedna žena iz Užica, koja je istakla da će napustiti Srbiju i otići za Rusiju, jer ovde ne vidi bolji život.

Predsednik ariljskog udruženja “Vilamet spas” Dragan Bogdanović istakao je da malinari traže podršku države i da će se za svoja prava boriti i narednih dana.

Malinar iz Požege Aco Đerić rekao je da mladi neće više ući u maline. Očekivanje svih zajedno je da vlast pomogne.