INCIDENT U SKOPLJU: Silom pokušali da ukradu LEŠ iz bolnice

Jedno lice, pozitivno na koronavirus, privedeno je nakon incidenta koji se dogodio u Skoplju kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice "8. septembar" da uzmu telo pacijentkinje preminule od kovida-19.

BETA

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče obavestio je javnost o incidentu na fejsbuku.

Pokušali su 30. uveče prisilno uzeti telo bez odgovarajućeg protokola za pokojnika kovid-19 – napisao je Filipče.

Preminula pacijentkinja (60) je pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, preminule od kovid-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeni je takođe pozitivan na koronavirus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

Jedna od doktorki koja radi u bolnici “8. septembar”, koja je žežela da ostane anonimna, rekla je da se lekari četiri meseca bore da spasavaju živote i da su pri kraju snaga.

Lekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora. Ona objašnjava da im strah od napada i pretnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

Gubljenje bitke sa kovid -19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo – kaže doktorka.

U međuvremenu na društvenim mrežama lekari dele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim besom i agresijom se moraju suočiti u svom radu, prenosi Radio Slobodna Evropa.