INFLUENSER I KORISNICI U PANICI: Tramp planira da zabrani popularnu socijalnu mrežu

Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će u SAD zabraniti TikTok, platformu za objavljivanje videa koja je u kineskom vlasništvu.

printscreen

Dodao je da to može da učini putem izvršnog naloga već sledećeg dana, a povod su optužbe da je Peking putem te aplikacije krao IP adrese.

– Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Sjedinjenim Državama – rekao je Trump novinarima u avionu Air Force One u petak, prenosi NBC News, dodajući da bi to mogao da učini već u subotu.

Njegova izjava stigla je svega nekoliko sati nakon što su u petak objavljeni izveštaji da je Majkrosoft bio uključen u razgovore o kupovini aplikacije kineske kompanije ByteDance, kojoj se Tramp navodno usprotivio. I Majkrosoft i ByteDance su odbili da komentarišu te navode.

Vest o Trumpovoj zabrani aplikacije koja je posebno popularna kod tinejdžera rezultirala je brojnim šalama i komentarima korisnika Tvitera, koji se uglavnom šale sa karijerama američkih influencera na TikToku, ističući da bi za 24 sata mogli da postanu nezaposleni.

Tramp je i ranije u petak novinarima rekao da vlast može da zabrani TikTok, dodajući da postoji nekoliko opcija.

– Tražimo alternative u odnosu na TikTok – rekao je on.

Inače, Trampova administracija već duže preti zabranom ove aplikacije u SAD, pravdajući se zabrinutošću zbog veza aplikacije i Kine.