Inspekcija obilazi pumpe: Ovo su kazne za prodavce koji ograničavaju prodaju goriva

U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara.

Foto: Pixabay.com

Tržišna inspekcija utvrdila je sinoć povredu Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata, na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje.

U prvoj od kontrola, izvršenoj na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25 stav 1 Zakona o zaštiti potrošača, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako je navedeno, naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio.

Kazne do 50.000 dinara

Za taj prekršaj propisana je fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara.

Provera je sinoć izvršena na još četiri prodajna mesta, u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, i u svim nadzorima inspekcije utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača, navodi se u izveštajima tržišne inspekcije ministarstva.

Diže se panika zbog goriva

Lažne informacije o navodnom ograničenju količine goriva koju je moguće natočiti u Srbiji pojavile su se na društvenim mrežama, sa ciljem dizanja panike među građanima.

Na Tviteru su se pojavile fotografije tobožnje odluke uprave Knez Petrola kojom se navodno zabranjuje sipanje goriva u kante, kao i da se ograničava količina koju je moguće natočiti.