INSTANT ZAHLAĐENJE: Beograd pogođen stravičnim nevremenom, u celoj Srbiji duplo niža temperatura (FOTO/VIDEO)

Sredinom dana kiša je počela da pada u Vojvodini, uz sve jači vetar, koji je u Kaću nosio krovove. U Beogradu vetar rušio drveće.

Nevreme
Dnevno.rs

Prvi su se sa olujnim vetrom suočili stanovnici severa zemlje, a u Kaću je vetar čak nosio krovove.

Nevreme je stiglo i do Beograda. Vetar je čupao i obarao drveće na Voždovcu, Savskom vencu, Straževici.

Niko nije povređen, ali oštećeno je nekoliko automobila i kuća. Kiša i vetar stvorili su dodatne gužve u saobraćaju.

U brdsko-planinskim predelima počeće da pada sneg, koji će se tokom noći proširiti i na niže predele.

Temperatura, koja je u nekim delovima zemlje tokom dana dostizala i 20. podeljak, posle podne i uveče će biti u naglom i osetnom padu.

Od četvrtka se očekuje da oslabe udari severozapadnog vetra.

Prema rečima meteorologa RHMZ Nedeljka Todorovića, do petka, 7. februara će se zadržati zimsko vreme, sa snežnim padavinama, koje će posebno biti izraženo u centralnoj i južnoj Srbiji.

Todorović je rekao da se novi porast temperature očekuje 8. februara, a do kraja meseca će se zadržati promenljivo vreme, dok će se u onim toplijim danima maksimalna temperatura kretati između osam i 14 stepeni.

Prema njegovim rečima, ponovno zahlađenje se očekuje oko 12. februara, a vetrovito vreme koje će uslediti pružaće osećaj hladnijeg vremena nego što će to temperatura pokazivati.

Prva polovina zime je bila bez velikih snežnih padavina, a tako će i ostati i do njenog kraja, kaže Todorović.

Velike i nagle temperaturne oscilacije i “proleće” početkom februara, utiču i na zdravlje i raspoloženje ljudi, a posebno bi trebalo da budu oprezni hronični bolesnici.

Prema rečima dr Branke Lazić iz Doma zdravlja “Stari grad”, savetuje se poseban oprez svima koji su osetljivi na promene vazdušnog pritiska, vlažnosti, temperature, hroničnim bolesnicima, naročito onima sa plućnim bolestima, asmatičarima ili onima koji boluju od hroničnog bronhitisa.

Njima se preporučuje da smanje boravak napolju u uslovima nagle promene vremena, a u slučaju gripa ili virusa da smanje aktivnosti, uzimaju dosta tečnosti, a pre svega, da se pridržavaju saveta lekara.

Dr Lazić je dodala da se važno da se intenzivno prate akutne respiratorne infekcije, a svima onima koji imaju kašalj, kijavicu ili povišenu temperaturu savetuje da se pridržavaju uputstva lekara i da se, ukoliko to nije neophodno, ne kreću previše u prostorijama gde ima mnogo ljudi.loading...