Iračka vojska ušla u Nimrud: U drevnoj Ninivi zatekli pustoš

ulaz u ninivu
Wikipedia/Fredarc

Ninivu, grad star 3000 godine, koji je bio prestonica Asirskog carstva, uništili su pripadnici Islamske država, a snimak tog dela obišao je svet

 

Sada, kada je iračka vojska zauzela Nimrud, koji je na mestu drevne Ninive u oblasti Mosula, BBC je snimio kako zapravo izgleda ovaj spomenik svetske kulture posle razaranja ISL-a.

Niniva je do ovog nemilog događaja bila ukrašena velikim zidovima od cigle koji subili dugački 12 km. Imala je ostatke avadukta i mnogih palata, a tu su bili i krilati bikovi koji su ukrašavali ulaze u palate i grad. Grad je bio dva puta veći od Vavilona, a u 9. v. pre naše ere je bio jedan od jačih političkih centara tog dela sveta. Jedan od najjačih asirskih vladara iz 7. veka pre naše ere, u Ninivi je sagradio velepne palate i biblioteku koja je sadržala 22 000 glinenih tablica ispisanih klinastim pismom.

Islamisti su se potrudili da sve ovo poruše, a šeik Ali i obližnji seljani su objasnili za BBC čiji reporter je ispratio ulazak iračke vosjke u ovu oblast, posle dve godine borbi, da su islamisti ostatke grada rušili i buldožerima, dok su kulu Zigurat koja je bila visine 50 m rušili dok  je nisu sveli na jedva deset.

Simboli snage Aisrskog carstva koji se ogledaju u krilatim bikovima leže oboreni i isčvrkani po zemlji, dok je svaki zid koji je imao prikaze drevnih asirskih careva, i klinasto pismo greban, klesan čekićem kako se ne bi videli ti drevni natpisi i likovi jer nisu islamski, tj. ne dozvoljava ih šerijat. 

Uostalom kako danas to izgleda pogledajte na snimku:loading...