IRANSKI MINISTAR TVITOVAO: Amerika preti uništenjem čovečanstva!

Donald Tramp
Beta

Nova američka nuklearna politika "približava čovečanstvo uništenju", ocenio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif u noćašnjoj poruci na Tviteru.

 

SAD su u petak objavile da žele da pribave novo nuklearno oružje male snage, navodeći kao razlog rusko naoružavanje u tom domenu.

Ta objava je izazvala strah od novog širenja nuklearnog oružja i povećanog rizika od nuklearnog sukoba.

Američka nuklearna strategija pokazuje povećanu zavisnost od nuklearnih bombi, što je kršenje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja – naveo je Zarif.

Prema njegovim rečima, “Trampova (predsednika SAD Donalda) tvrdoglava rešenost da ubije iranski nuklearni sporazum potiče iz iste opasne nesmotrenosti”.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja je potpisan 1968. a na snagu je stupio dve godine kasnije. Njegove potpisnice su gotovo sve države sveta, a u preambuli sporazuma se navodi “namera” potpisnica da “što pre zaustave trku u nuklearnom naoružanju i preduzmu mere za nuklearno razoružanje” da bi se vremenom postigla “eliminacija nuklearnog oružja”.

Iranski nuklearni sporazum je potpisan 2015, i njime je Iran pristao na ograničenje svog nuklearnog programa u zamenu za postepeno ukidanje medjunarodnih sankcija.

Donald Tramp se protivi sporazumu s Iranom i više puta je pretio da će povući SAD iz njega dok Evropljani smatraju da je taj sporazum najbolji način da se spreči da Iran razvije sopstveno nuklearno oružje.loading...