Islamaska država pravi ATOMSKU BOMBU? (VIDEO)

Džihadisti
Beta

Islamsla država (ISIS) proizvodi hiljade raketa i bombi u Faludži, Irak, gde vodi veoma efikasne i dobro organizovane fabrike oružja, otkrila jedna britanska organizacija.

Istraga grupe Conflict Armament Research (CAR, Istraga naoružavanja konflikata) otkriva da ISIS ide mnogo dalje i dublje od onoga kako se uglavnom doživljava – kao gomila fanatika koja je zavisna od spoljnog sveta, piše Russia Today.

– Efikasna organizacija i striktna podela rada omogućila je Islamskoj državi da proizvodi improvizovano oruižje u gotovo industrijskoj razmeri – piše CAR u izveštaju baziranom na terenskoj istrazi u Faludži, koju su islamisti ponovo zauzeli krajem juna ove godine.

ISIS vodi nekoliko radionica u gradu, koje proizvode mnogo hiljada komada oružja već mesecima, uključujući i širok dijapazon improvizovanih raketa i bombi kao dodatak arsenalu vojnog oružja.

– Nedavno napuštene mašine, komponente, i hemijska oprema pronađena u Faludži pokazuje da je ISIS angažovao znatnu proizvodnju oružja – kaže se u dokumentu.

Radionice su opisane kao veoma sofisticirane i sposobne da proizvedu kompleksna oružja, kao što su municija za rakete.

Dnevna produkcija je striktno kontrolisana od tzv Komiteta za vojni razvoj i proizvodnju, a samu proizvodnju nadgledaju “menadžeri” ISIS koji detaljno beleže kvalitet i kvantitet proizvodnje, pokazuju dokazi pronađeni u Faludži.

Slične radionice, u manjoj skali, pronađene su ranije u Kobaneu i Tikritu 2015. godine i Ramadi ove godine.loading...