ISPALILI VIŠE OD 20 METAKA: Menadžer Rio Tinta UBIJEN na putu do posla

Niko Svart, generalni direktor operativnih službi u RBM-u, kompaniji Rio Tinta, upucan je i ubijen na putu do posla u ponedeljak ujutru, objavila je lokalna policija.

Policija
Sxc.hu

Atentat se dogodio u južnoafričkoj provinciji Kva Zulu-Natal gde ova kompanija posluje. Više od 20 metaka visokog kalibra ispaljeno je u Svartovo vozilo dok se vozio pored ugla Dune Road i Kolstertkringa u Merense-u oko sedam sati ujutru sati po lokalnom vremenu, piše Zululand Observer.

U rudniku mineralnog peska u zalivu Ričards Bej – u kojem Rio ima 74% udela – tokom godina dogodilo se nekoliko nasilnih incidenata.

Operacije u rudniku su dva puta zaustavljane u 2018. godini zbog nasilnih protesta izvođača, a 2019. godine RBM je bio prinuđen da ponovo obustavi aktivnosti nakon pucnjave na jednog od svojih zaposlenih. Uprkos tome što je Rio odobrio razvoj kompanije Zulti Kout za 463 miliona dolara za produženje veka eksploatacije, projekat je zadržan dok se ne reše bezbednosna pitanja.

U aprilu su zvaničnici RBM-a rekli da pregovaraju sa vlastima u zemlji da „trajno obrade nasilne proteste oko njenih operacija pre nego što nastave sa radom na projektu Zulti South“.

Nedavno je Nacionalna unija radnika rudnika u KZN izrazila zabrinutost zbog stanja rudarskog sektora u provinciji, navodeći izazove uključujući visoku nezaposlenost, beskrajne blokade puteva u rudarskim kompanijama i dvosmislene socijalne i planove rada.