ISPOVEST MOMKA PREMINULE NIŠLIJKE: “Tek posle četvrtog dolaska odvezena je na Kliniku za pulmologiju”

Igor Stamenković, momak Nevene Margetić (27) iz Niša koja je preminula juče od posledica gripa tipa AH1N1, smatra da su lekari niške Hitne pomoći napravili propust jer je nisu na vreme uputili na pulmologiju, već tek posle četvrtog dolaska, kada joj se stanje već pogoršalo.

printscreen/facebook.com/Nevena Margetić

Nevena je prve simptome ozbiljne respiratorne infekcije dobila 19. januara – povišenu temperaturu i gušenje, nakon čega su se prvi put javili na pregled u Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu.

 – Lekar je u Hitnoj pomoći pregledao, nakon toga prepisao lek “paracetamol” i poslao kući. Pošto je njoj bivalo sve gore, sutradan smo opet došli u Hitnu pomoć na pregled, a kako se stanje nije poboljšavalo, javili smo se i 21. januara, ali smo i tada dobili istu terapiju. Posle dva dana opet smo se javili u Hitnu pomoć jer joj se stanje pogoršavalo, tada je već bilo dosta loše. Disala je teško, bila je kritično. Tek kada smo četvrti put došli u Hitnu pomoć, njihovim sanitetom Nevena je odvezena na Kliniku za pulmologiju, gde su doktori maksimalno brzo reagovali. Odatle je upućena na Infektivnu kliniku – ističe Stamenković, a prenosi “Blic”.

On napominje da nikakve zamerke nema na rad lekara Klinike za pulmologiju i Infektivne klinike, jer su dali sve od sebe da pokušaju da spasu Nevenu, ali je nažalost preminula.

– Da su joj u Hitnoj pomoći dali uput odmah posle prvog dolaska, do svega ovoga možda ne bi došlo – smatra Igor.

Direktor Hitne pomoći Slavoljub Živadinović objašnjava da nema propusta u postupanju lekara Hitne pomoći.

– U trenutku kada se prvi put pacijentkinja javila u hitnu pomoć, ona nije bila ugrožena. Dobila je prvu pomoć, znači trebalo je da se javi sutradan svom izabranom lekaru, a ne da i narednih dana nastavi da dolazi u Hitnu pomoć. Tamo bi joj on možda dao uput za laboratoriju, dijagnostiku… Mi u Hitnoj nemamo ni rendgen aparate, ni laboratorije kao Dom zdravlja. Što se tiče stručnosti, nema dileme oko toga da lekar Hitne pomoći nije napravio stručnu grešku. Posle posete Hitnoj pomoći, vi ste u obavezi da se javite izabranom lekaru – naglašava Živadinović.

On objašnjava da je niška Hitna pomoć prva u Srbiji počela da radi procenu stepena hitnosti.

– Urgentni slučajevi se zbrinjavaju odmah u ambulanti. Analizom smo utvrdili da je od svih pacijenata koji dođu oko 5 odsto hitno a 2,5 odsto urgentno. Ti urgentni se zbrinjavaju odmah bez ikakvog odlaganja – objašnjava Živadinović.


loading...