ISPOVEST SRPSKOG LEKARA: “DVE GODINE neizvesnosti i straha, više od polovine stanovništva je bilo ZARAŽENO”

Više od dva miliona slučajeva zaraze i 15 hiljada umrlih. To je epilog dvogodišnje pandemije virusa SarsCov2 u Srbiji.

printscreen/youtube.com/CGTN

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković se osvrnuo na svoj život tokom tog perioda na K1 televiziju u „Uranku“.

– Zvonjava telefona, konstantno stizanje poruka u Viber grupi gde kolege pišu da nema više slobodnih kreveta ili nam pod hitno treba još respiratora, to je nešto što me prvo asocira na prethodne dve godine – priznao je on za K1 televiziju.

Voditeljka i urednica „Uranka“ Bojana Bojović ga je upitala da li je prvi period bio najteži?

– Svakako je u početku bilo najteže, pre tačno dve godine na današnji dan primljen je prvi Kovid-19 pacijent u opštoj bolnici u Subotici. Nešto kasnije je četiri pacijenata primljeno na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, a zatim smo doživeli jedan medicinski tornado, jedan „Armagedon“. U naredne dve-tri nedelje primili smo oko 1.000 pacijnata, dolazili su pacijenti iz Skladova, Kraljeva, s Kosova, nije bilo koordinacije ni subordinacije.

Doktor je otrkio da mu je neizvesnot obeležila taj prvi period.

– Bojao sam se da će da se uruši čitav zdravstveni sistem, lečenje pacijenata koji nisu oboleli od korone, sem najhitnijih slučajeva, bilo je zapostavljeno. Mi smo tokom vremena naučili kako da se organizujemo i da radimo sa PCR testovima, imali smo video konferencije sa lekarima iz Kine i Italije. Imali smo 13 revizija protokola i trudili se da sva pozitivna iskustva iz drugih zemalja uvrstimo u naš protokol. Kasnije je bilo sigurnije da budete u kovid ordinacijama sa kompletnom opremom nego u drugim, jer se tamo širio kovid.

Siguran je u to da ne postoji nijedna porodica da se nije suočilo sa ovom bolešću na neki način.

– U Nišu je preminulo 12 mojih kolega. Preuzeo sam na sebe sav pritisak i objašnjavao javnosti šta se dešava u crvenim zonama, lekari su bili očajni i rizikovali su svoj život za nešto što nisu krivi. Društveni prisitak je bio ogroman, nisam čitao komentare, ali dešavalo mi se da mi sinovi i majka skren pažnju na nešto.

On ističe da to svakako nije više ista bolest.

– Idemo ka prirodnom smirivanju sitaucije, u ovoj godini će definitivno biti kraj korone u ovoj formi o kojoj pričamo, koja je poremetila socijalnu ravnotežu. Realno je proceniti da je više od polovine stanovništva u Srbiji bilo zaraženo, mnogi nemaju spoznaju da su preležali i to nam daje povoda da verujemo u kraj.

Za očekivati je da će do kraja meseca biti trocifren broj novozaraženih, sve više sporadičnih slučajeva i da korona neće imati formu talasa napominje doktor.

– Imaćemo potpuno mirno proleće i leto – zaključio je dr Radmilo Janković na K1 televiziji u „Uranku“.