ISPRAŽNJEN JASENOVIK: Evakuisano CELO SELO, svi ljudi i sve životinje, policija proverava kuće (FOTO)

Zbog uklanjanja prevrnutih železničkih cisterni sa amonijakom, rano jutros počela je evakuacija meštana i domaćih životinja iz sela Jasenovik udaljenog od Niša 15 kilometara.

Printscreen Rts

Selo Jasenovik ima 360 meštana, a većina njih biće danas i sutra smeštena kod rođaka i prijatelja u Nišu ili u okolnim selima, dok će stotinak biti zbrinuto u Gerontološkom centru i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

O šestoro uglavnom starijih lica lošijeg zdravstvenog stanja, brinuće u zdravstvenim ustanovama u Nišu. 

U Gerontološkom centru u Nišu kazali su agenciji Beta da će kod njih privremeno biti smešteno do 50 meštana Jasenovika, a u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposleniih u obrazovanju 62 osobe.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će evakuacija stanovništva i domaćih životinja biti završena danas do 10 časova.

Iz Jasenovika se saradnji sa Veterinarskim centrom evakuiše 150 do 200 ovaca, desetak krava i druga stoka.

Gradski Štab za vanredne situacije sinoć je izdao naredbu o kompletnoj evakuaciju Jasenovika tokom današnjeg i sutrašnjeg dana od 7 do 17 časova.

U saopštenju Štaba za vanrede situacije se navodi da su “Infrastrukture železnice Srbije” učinile sve što je neophodno da bi vagoni bili bezbedno uklonjeni.

Dve cisterne sa amonijakom iskliznule su iz šina u subotu, 19. januara, na pruzi Niš-Svrljig.