Provela je godine u radu sa studentima i napokon prošlog februara dočekala da se otvori pozicija redovnog profesora. Konkurs je, međutim, ubrzo odložen, zbog prigovora pojedinih kolega, između ostalog, da je zbog porodiljskog i trudničkog previše odsustvovala sa nastave.

– Nikakvu privilegiju ja ne tražim zbog činjenice da sam majka troje dece. Dakle, ja ispunjavam sve uslove propisane pravilnikom za izbor u zvanje redovnog profesora, isto kao neko ko nema dece, ali se činjenica da ja imam decu koristi kao osporavajući argument, umesto da se samo gledaju moji rezultati – navodi dr Vesna Todorčević, a prenosi N1.

O predlogu se nije govorilo mesecima, sve dok u septembru Fakultet organizacionih nauka nije ponovo pokrenuo konkurs. Todorčevićeva je i tada dobila i više nego odličnu procenu komisije.

– Na osnovu izloženog, sa zadovoljstvom predlažemo Izbornom veću Fakulteta organizacionih nauka, Veću Naučnih oblasti prirodno-matematičkih nauka i Senatu Univerziteta u Beogradu izbor dr Vesne Todorčević u zvanje redovnog profesora – stoji u proceni Komisije za pisanje izveštaja.

Međutim, nekoliko profesora je ponovo podiglo glas, jer Todorčevićeva, navodno, nema dovoljno pedagoškog znanja, ni nakon skoro dve decenije rada sa studentima i pored toga što uvek dobija visoke ocene od njih.

 I taj prigovor komisija za izbor je odbacila, a pravi problem je nastao, kaže, kada su kolege proširile priču na matičnom fakultetu da ima političku zaleđinu.

– Spinujući činjenicu da sam se obraćala nadležnim institucijama, da ja imam nekakve političke veze i da sam neki politički slučaj, i to je, nažalost, izazvalo zabunu kod članova Veća matematičkog fakulteta, koje nije dalo pozitivno mišljenje za moj izbor – navodi Todorčevićeva.

Ukoliko poslednja instanca – Senat, ne odluči u njenu korist, preti joj i ostanak bez posla, jer nakon porodiljskog ističe izborni period vanrednog profesora.loading...