“ISPUNJAVAM SVE USLOVE, ISTO KAO NEKO KO NEMA DECE”: Profesorka FON-a pred otkazom zbog porodiljskog

Gotovo godinu dana profesorka Fakulteta organizacionih nauka Vesna Todorčević čeka da postane redovni profesor. Međutim, redovni angažman joj, kako kaže, koče kolege, kojima, između ostalog, smeta to što je izostajala sa nastave zbog porodiljskog odsustva.

FON
Beta

Provela je godine u radu sa studentima i napokon prošlog februara dočekala da se otvori pozicija redovnog profesora. Konkurs je, međutim, ubrzo odložen, zbog prigovora pojedinih kolega, između ostalog, da je zbog porodiljskog i trudničkog previše odsustvovala sa nastave.

– Nikakvu privilegiju ja ne tražim zbog činjenice da sam majka troje dece. Dakle, ja ispunjavam sve uslove propisane pravilnikom za izbor u zvanje redovnog profesora, isto kao neko ko nema dece, ali se činjenica da ja imam decu koristi kao osporavajući argument, umesto da se samo gledaju moji rezultati – navodi dr Vesna Todorčević, a prenosi N1.

O predlogu se nije govorilo mesecima, sve dok u septembru Fakultet organizacionih nauka nije ponovo pokrenuo konkurs. Todorčevićeva je i tada dobila i više nego odličnu procenu komisije.

– Na osnovu izloženog, sa zadovoljstvom predlažemo Izbornom veću Fakulteta organizacionih nauka, Veću Naučnih oblasti prirodno-matematičkih nauka i Senatu Univerziteta u Beogradu izbor dr Vesne Todorčević u zvanje redovnog profesora – stoji u proceni Komisije za pisanje izveštaja.

Međutim, nekoliko profesora je ponovo podiglo glas, jer Todorčevićeva, navodno, nema dovoljno pedagoškog znanja, ni nakon skoro dve decenije rada sa studentima i pored toga što uvek dobija visoke ocene od njih.

 I taj prigovor komisija za izbor je odbacila, a pravi problem je nastao, kaže, kada su kolege proširile priču na matičnom fakultetu da ima političku zaleđinu.

– Spinujući činjenicu da sam se obraćala nadležnim institucijama, da ja imam nekakve političke veze i da sam neki politički slučaj, i to je, nažalost, izazvalo zabunu kod članova Veća matematičkog fakulteta, koje nije dalo pozitivno mišljenje za moj izbor – navodi Todorčevićeva.

Ukoliko poslednja instanca – Senat, ne odluči u njenu korist, preti joj i ostanak bez posla, jer nakon porodiljskog ističe izborni period vanrednog profesora.