ISTINA O ASTRAZENEKA VAKCINI: Najnovije istraživanje o cepivu donelo IZNENAĐUJUĆE rezultate

AstraZeneka štiti od teškog oblika korone 100 odsto!

vakcina
pixabay.com

Nakon američkih kritika da su objavljeni podaci kliničkog ispitivanja vakcina zastareli, britansko-švedska firma AstraZeneka je revidirala za tri postotna boda rezultat istraživanja o efikansosti svoje vakcine.

Vakcina je sada objavila da je efikasnost vakcina na nivou od 76 posto u sprečavanju simptomatskog kovida-19, umesto 79 koliko je objavila pre nekoliko dana.

Dodala je da je vakcina i dalje sto posto delotvorna u sprečavanju teškog oblika kovida-19.

Saopštenje firme usledilo je nakon što je nezavisni tim stručnjaka, koji je bio zadužen za nadzor kliničkog istraživanja u SAD-u, izrazio zabrinutost zbog toga što AstraZeneka nije uključila nove podatke u ranije objavljene preliminarne rezultate istraživanja.

Američki institut za zdravlje nakon toga objavio je vrlo neuobičajeno saopštenje kojim je pozvao AstraZeneku da sarađuje s timom i nakon toga izda novo saopštenje.

Spremni smo da podnesemo zahtev za hitno odobrenje u SAD-u i pripremamo se za distribuciju miliona doza širom Amerike – kazao je predstavnik firme Mene Pangalos.

Raniji podaci o efikasnosti vakcine temeljili su se na 141 slučaju

Novi broj rezultat je uključivanja 190 osoba koje su obolele od kovida među 32.449 ispitanika obuhvaćenih kliničkim ispitivanjem cepiva u SAD-u, Peruu i Čileu od kojih je dve trećine primilo vakcinu AstraZeneke a trećina placebo.

Raniji podaci o efikasnosti cepiva temeljili su se na 141 slučaju obolelih ispitanika koji su simptome razvili do sredine februara.

Firma je sada dodala da je još 14 slučajeva moguće obolelih o kojima još treba doneti procenu.

Zavisno o toj proceni konačni procenat efikasnosti cepiva može porasti ili smanjiti se.

Prema toj firmi, efikasnost vakcina kod starijih od  65 godina je 85 posto, ali statistički raspon je između  58 i 95 posto.

U kliničkom ispitivanju kod osam ispitanika pojavio se teški oblik covida-19, ali niko od tih osoba nije bio vakcinisan nego je primio placebo.

U SAD-u su do sada odobrena tri cepiva – Moderna, Fajzer/BionTeh i Džonson & Džonson.