ISTORIJA SE PONAVLJA? Zbog sve jače ksenofobije i antisemitizma poljski Jevreji se ne osećaju bezbedno

Varšava
Wikipedia

Organizacije poljskih Jevreja zatražile su od poljskih vlasti da najnovije osude ksenofobije i antisemitizma sa pukih reči pretoče u dela i upozorile da se Jevreji ne osećaju više bezbedno u Poljskoj zbog atmosfere netolerancije, ksenofobije i antisemitizma koja pogadja pripadnike svih manjinskih grupa.

 

Poljski Jevreji uoči 50. godišnjice marta 1968. godine i 75. godišnjice Ustanka u Varšavskom getu ne osećaju se danas u Poljskoj bezbedno. Očekujemo od vlasti da ne samo priznaju da je antisemitizam zlo, već da je zlo tu i sada, da preti danas Poljskoj i da mora da bude osudjen i kažnjen – poručile su poljskim vlastima jevrejske organizacije na čelu sa glavnim rabinom Poljske i Savezom jevrejskih zajednica Poljske.

U pozivu poljskim konzervativnim vlastima tamošnji Jevreji su naglasili da je očigledno da sadašnji napadi ne podsećaju na one iz prošlosti i da za razliku oddrugih zemalja sadašnje Evrope ne poprimaju oblike direktnih fizičkih napada na Jevreje ali da se Jevreji solidarišu sa manjinama koje su u Poljskoj zbog nabujale ksenofobije ugroženije od njih, Romima, izbeglicama, muslimanima, ljudima tamnijeg tena, Ukrajincima ili pripadnicima seksualnih manjina.

Znamo da nismo samo mi a čak ni mi najviše žrtve te atmosfere mržnje. Osećamo gnev i sram što u našoj zajedničkoj domovini to može da pogodi bilo koga – upozorili su poljski Jevreji.

U saopštenju vlastima poljski Jevreji su naglasili da se govor mržnje izlio iz interneta u ceo javni prostor, medije koji i dalje žele da se predstave kao javni servis a ne iznenadjuju više ni u izjavama odbornika, poslanika, pa čak ni visokih državnih zvaničnika.

Cenimo to što su predsednik, premijer i lider vladajuće stranke osudili antisemitizam. Ali dok svoje reči ne pretoče u dela, one će zvučati pre kao nemoć pred zlom, osudjenim ali koje se uprkos tome širi – stoji u pozivu poljskim konzervativnim vlastima stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog.loading...