Istorijska fotografija o kojoj PRIČA SVET: Princ Džordž zasenio članove kraljevske porodice (FOTO)

Princ Džordž
Beta

Novi portret britanske kraljevske porodice je tu. U čast sutrašnjeg 90. rođendana kraljice Elizabete II, slavljenica, princ Čarls, vojvoda od Kembridža i princ Džordž Aleksandar Luis pojavili su se na novoj porodičnoj fotografiji.

 

Ova istorijska fotografija, snimljena u Bakingemskoj palati, prikazuje četiri generacije britanske monarhije i nalazi se na poštanskoj marki. I to je prva marka princa Džordža.

Šarmantan kao i uvek, princ Džordž je na ovoj fotografiji zasenio sve. Pa i kraljicu. Maleni princ stoji na postolju i drži oca za ruku. Dečak, čije je rođenje pre tri godine ispratio svet, pleni osmehom.

A kakav je Džordž bio na snimanju, otkrio je fotograf kraljevske porodice Ronald Mekini, autor divnog porterta.

 

– Radost i energija koje je Džordž doneo na snimanje bili su fantastični. To je podiglo atmosferu na snimanju, ulepšalo celo popodne. Bio je fasciniran svetlima. Sve je uradio kako treba – rekao je fotograf.

Ronald je za Džordža rekao da je pravo zlato. I da je bio toliko uzbuđen kao da je svakog časa želeo da kaže svima: „Ja sam kralj dvorca!“.

Kako je dodao, cela kraljevska porodica je bila veoma opuštena na snimanju, ćaskali su i bili odlično raspoloženi. Fotograf Mekini je bio pomalo nervozan, jer je ovo za njega bio veliki izazov. Snimanje je trajalo 25 minuta. A to što fotografija izgleda savršeno, nije slučajno. Svaki njen detalj je pažljivo odabran. Birala se pažljivo i lokacija snimanja. Ronald je insisitirao da se fotografija napravi u Belom salonu palate.

Inače, u čast kraljičinog rođendana biće objavljeno ukupno šest marki, ona na kojima je sa svojim naslednicima, ona na kojima je sa suprugom, zajednička marka nje i njenog supruga i tri marke koje oslikavaju njenu kraljevsku ulogu. 

Zanimljivo je da je Elizabeta pre dve decenije odbila da se u čast njenog 70. rođendana štampaju marke sa njenim likom, a sve kako se ne bi dizala prašina bez razloga. Proslava 90. rođendana je ipak dovoljan razlog za dizanje prašine.

Svetska javnost je sa velikom pažnjom ispratila ovu kraljevsku fotografiju. Sa nestrpljenjem se čeka i nova fotografija princeze Šarlot, koja je četvrta u redu za britanski presto. Nema sumnje da bi i ona, poput Džordža, ulepšala porodični portret.