ISTORIJSKA ODLUKA: Donald Tramp će danas PRIZNATI JERUSALIM kao glavni grad Izraela

Donald Tramp
Beta/AP Photo/Andrew Harnik

Predsednik SAD Donald Tramp će danas saopštiti da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, potvrdila je Bela kuća.

 

On će, međutim, sudeći po saopštenju, iako namerava da premesti američku ambasadu u taj grad, odložiti taj potez na pola godina iz “logističkih razloga”, javljaju izraelski mediji.

U svom današnjem obraćanju Tramp će prvi put direktno izraziti podršku za rešenje decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države, najavila su tri visoka zvaničnika administracije SAD.

Isti izvori su rekli da bi priznanje trebalo shvatiti kao prihvatanje postojeće realnosti i takođe jerusalimske jevrejske istorije, naglasivši da američki lider ne donosi presudu o sudbini Jerusalima u budućem mirovnon sporazumu dva naroda i da je posvećen održanju trenutnog statusa kvo na svetim mestima.

Čak su rekli da bi preseljenje ambasade iz Tel Aviva moglo potrajati godinama. U Trampovom govoru navodno neće biti striktnog roka za proces preseljenja.

Tramp će za rešenje sukoba po modelu dve države reći da ga podržava dok god ga podržavaju dve strane.

Ako se to desi, biće to prvi put da je Tramp od kako je ušao u Belu kuću izrazio takvu podršku tom planu koji podržava međunarodna zajednica.

Tri zvaničnika su rekla i da je Tramp i dalje snažno posvećen postizanju mirovnog sporazuma i da veruje da se takav sporazum može postići.

Tim koji radi na tome, a koji predvodi Trampov zet i savetnik Džared Kušner, podržao je proglašenje Jerusalima izraelskim glavnim gradom.

Taj tim veruje da priznanje Jerusalima neće označiti kraj mirovnih pregovora i da će oni uroditi plodom.

Tramp će priznanjem ne samo izmeniti decenijma dugu američki spoljnu politiku, već će preduzeti korak koji malo zemalja u svetu podržava.

Ni jedna zemlja nema trenutno ambasadu u Jerusalimu. U poslednja dva dana čitav niz svetskih lidera, od francuskog predsednika do kraljeva Jordana i Saudijske Arabije, upozorili su na opasne posledice takvog saopštenja.