ISTORIJSKI DAN: “Koridor 10 simbol svega što je Srbija danas i što će biti u budućnosti”

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je otvaranje južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru "veliki, istorijski dan" kada se kako je navela, "povezujemo sa Evropom gde nam je i mesto" ali i dan koji "simbolično treba da služi kao prekretnica da mi završavamo započete projekte i da nemamo izgovore za neuspehe".

BETA

Obraćajući se novinarima na petlji Predejane novoizgradjenog dela autoputa u dužini od 26,3 kilometra, premijerka je ocenila da je Koridor 10 “simbol svega što je Srbija danas i što će biti u budućnosti”.

“Beskrajno sam srećna i ponosna što danas otvaramo veliki poduhvat kroz Grdelicu. Želim da čestitam svim gradjanima Srbije, ovo je veliki, istorijski dan kada se povezujemo sa Evropom gde nam je i mesto, ali i dan koji simbolično treba da služi kao prekretnica, da mi završavamo započete projekte, da smo uporniji i borbeniji nego ikada kada je najpotrebnije, da nemamo izgovore za neuspehe već da hrabro idemo napred”, kazala je Ana Brnabić.

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru biće zvanično otvoren za saobraćaj u 20 časova na svečanosti na platou ispod mosta Vrla kod Vladičinog Hana.

Izgradnjom te deonice ceo Koridor 10 dug 600 kilometara, od severa do juga Srbije, biće otvoren za saobraćaj, tako da će se od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom tim autoputem stizati za tri i po sata.

Koridor 10 je deo panevropskog saobraćajnog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji, njegova izgradnja je počela 1970. godine a rokovi za zavšetak radova su više puta pomerani.

Radovi na autoputu kroz Grdeličku klisuru su počeli 2013. godine, koštali su oko 400 miliona evra i bili su najzahtevniji jer je na toj deonici više od 30 mostova i dva tunela, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji.