Istorijski dan za Veliku Britaniju, ali i za Evropsku uniju. Počinje proces kojim će prvi put jedna zemlja napustiti evropski klub. Britanska premijerka je potpisala zvanično pismo koje će danas biti predato Briselu, čime i zvanično počinje Bregzit. Profesor Pravnog fakulteta i bivši ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović kaže da je teško proceniti koga će izlazak više boleti – London ili Brisel, ali ističe da će obe strane težiti da zaštite svoje interese.

 

Dejan Popović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se postavlja pitanje koja je cena izlaska Velike Britanije iz EU posle 44 godine članstva.

– Kako s jedne strane Britanija da zaštiti svoj interes, da ima pristup jedinstvenom evropskom tržištu, a da pritom ne plaća sve one obaveze? A EU će gledati da to ne dopusti i tražiće neke koncesije za sebe u tim pregovorima – rekao je Popović.

Sledi predaja pisma Evropskom savetu

Ambasador Velike Britanije u Briselu Tim Barou danas bi trebalo da predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku preda pismo britanske vlade kojim se EU zvanično obaveštava o nameri Velike Britanije da napusti Uniju.

Nakon toga, Tereza Mej treba da obavesti britanski parlament o početku pregovora, javlja dopisnik RTS-a.

Očekuje se da će Brisel zemljama članicama uputiti smernice oko Bregzita, koje bi trebalo da budu usvojene na samitu u aprilu.

Navodi da su Britanija i EU sada na nepoznatom terenu, te da bi loš sporazum o raspletu mogao da povredi obe strane. Smatra da, uprkos odluci građana Britanije, postoje mnogi zajednički interesi, pre svega globalni.

– Teško je očekivati da će jedna zemlja poput Ujedinjenog Kraljevstva, koja je druga ekonomija po snazi, prihvatiti da ostrvo bude izolovano, a EU neće dozvoliti da izgubi tržište od 65 miliona ljudi, koliko živi u Britaniji – rekao je bivši ambasador Srbije u Londonu.

Dodaje da su problemi u EU počeli i pre Bregzita.

– Kriza evrozone, dugova zemalja sa južnih oboda kontinenta, otvorila je niz problema – rekao je Popović.

Podseća da je prvi slučaj napuštanja bio 1985. godine, kada je Evropsku ekonomsku zajednicu napustio Grenland.

– I oni su imali referendum i doneli odluku da istupe. Sada je taj proces uređen Lisabonskim ugovorom, i u suštini je pokrenut jedan postupak koji je oročen na dve godine. Ukoliko se ne postigne sporazum, onda automatski nastupa istupanje Britanije iz EU – rekao je Popović.

Dodao je da član 50 dopušta mogućnost da jednoglasnom odlukom taj rok bude produžen za još neko vreme.

Upitan da li će pokretanje postupka izlaska Britanije iz EU uticati i na Srbiju, Popović je rekao da će se taj proces okončati do 2019, ili koji mesec kasnije, te da to neće uticati na našu zemlju.

– Do tada će se naći ravnoteža i, kada Srbija bude pristupala EU, taj problem će biti negde sklonjen u stranu – smatra Popović.

Objašnjava da Britanija izlaskom neće prestati da igra važnu političku ulogu u svetu, u Evropi, a pogotovo na Balkanu. Biće vojno, obaveštajno, ekonomski prisutna, možda samo u drugoj formi, kaže Popović, i ukazuje na to da je Velika Britanija stalni član Saveta bezbednosti i velika nuklearna sila.

Istakao je da je EU redak zajednički imenitelj za države na Balkanu.

– Sigurno da je jedan od retkih zajedničkih imenitelja za sve balkanske zemlje težnja da budu u EU. Kada bi taj faktor otpao, verovatno bi prostor za konfliktaciju bio širi – rekao je Popović.