ISTRAGA U TOKU: Zukorlićev sin objasnio razlog odlaganja ekshumacije

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage o uzroku smrti Muamera Zukorlića.

Foto: screenshot/facebook.com/Muamer Zukorlić

– Državno tužilaštvo BiH je pokrenulo proceduru da se uključi u proces istrage, jer je muftija Zukorlić bio i državljanin te zemlje, a i mi smo kroz krivičnu prijavu zatražili da se formira međunarodna ekspertiza, koja bi izvršila ekshumaciju i obdukciju da bi se celokupna istraga uradila na najbolji mogući način, da ne bi sutra bilo ko ostavio tragove sumnje u konačne rezultate istrage – kazao je Usame Zukorlić.

Porodica je krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica podnela Republičkom tužilaštvu, a nadležnost je preuzelo Više tužilaštvo u Novom Pazaru.

Usame je kao podnosilac prijave već dao izjavu, a odmah je doneta i odluka o hitnoj ekshumaciji.

Mi smo zamolili da se ekshumacija, koja je trebalo da se obavi sutra, odloži jer porodici treba vremena da se psihički za to pripremi – istakao je on.

Prema njegovim rečima Zukorlićevi najbliži članovi porodice i saradnici prolaze kroz najteži period.

Ovo je vrlo neugodna, vrlo teška i vrlo emotivna situacija. Međutim potreba da se zna istina o okolnostima pod kojima je naš otac i lider umro nam daje snagu da prevaziđemo te emocije i teškoću koju osećamo – rekao je Usame Zukorlić Prvoj televiziji.

On je prokomentarisao i navode da Islam ne dozvoljava ekshumaciju.

– Već su me pitali šta je moj stav po pitanju eshumacije. Zaista, nisam čuo da je po šerijatu zabranjena ekshumacija. Ni od jednog islamskogučenjaka nisam čuo da je sportna ekshumacija u slučaju obdukcije i istrage i sumnji da se dogodilo ubistvo. Jeste sporno ako neko želi da izvrši ekshumaciju da bi se telo premestilo bez nekog posebnog razloga, to vam kažem kao teolog. Ali, ako je u pitanju istraga za jedno ovako krivično delo, tu spora nema nikakvog – izričit je Zukorlićev sin.

On tvrdi da je porodica želela da analize uzoraka urade najbolje klinike i da se zato dugo čekalo.

– Nama je trebalo dva do tri meseca da nađemo adekvatne labaratorije u kojima bi radili analize, a onda smo čekali da stignu rezultati i to je jedini razlog zbog koga se čekalo 5 meseci – rekao je.

Sve je iznenadila reakcija Zukorlićeve druge supruge Elme da o uzorcima i analizama nije znala ništa.

– Moja deca i ja smo jako potreseni i uznemireni navodima koji su izrečeni, takođe, nemamo nikakave informacije da je analiza uzorka rađena, kao ni u kojoj zemlji ni u kojim laboratorijama su vršene analize. Sve što znamo, saznali smo putem medija – poručila je Elma putem društvene mreže Instagram.

Zbog toga i drugih okolnosti mnogi veruju da se njoj namešta “afera” kako bi bila sklonjena sa mesta predsednice Zukorlićevog Internacionalnog univerziteta, gde se “vrti” najviše novca. Već neko vreme u javnosti je prisutna i priča o navodnoj “netrpeljivosti” Zukorlićevog najstarijeg sina iz braka sa prvom ženom i druge šerjatske supruge.

Ko god je tu priču plasiro u javnost je zlonameran i želi štetu i našoj porodici, i Usameu Zukorliću i Elmi Elfić Zukorlić. Mi naše privatne stvari iz porodice ne iznosimo u javnost. Stranka i ja kao pojedinac Usame Zukorlić imamo poštovanje prema supruzi muftije ZukorlićaElmi Elfić Zukorlić – istakao je Zukorlićev naslednik.

Pre nekoliko dana, aktuelni predsednik SPP-a Usame Zukorlić podneo je Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N.N. lica, kao i laboratorijske nalaze koji, kako veruje, ukazuju da njegov otac Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

On je prethodno i na konferenciji za novinare rekao da porodica sumnja da je nekadašnji lider SPP otrovan i da je to razlog njegove smrti pre nešto više od pet meseci.

Naveo je da je porodica dobila rezultate iz dve nezavisne laboratorije i precizirao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima, a da je druga laboratorija zaključila, na osnovu uzorka koji su dobili, da je osoba bila otrovana hranom.

Muftija Zukorlić iznenada je preminuo 6. novembra prošle godine, a tada se iz medija čulo da je uzrok srčani udar.