Istraživači tragaju za brodovima iz Drugog svetskog rata, a ono što su pronašli ODUŠEVILO ISTORIČARE (FOTO)

Istraživači koji u okeanima tragaju za potopljenim brodovima iz Drugog svetskog rata sada su iznad olupina na dnu Pacifika, u području gde se odigrala bitka kod Midveja, jedna od prekretnica u tom ratu.

AP Photo/Caleb Jones

Nekoliko stotina milja daleko od pacifičkog atola Midvej, skoro na pola puta izmedju SAD i Japana, istraživački brod “Petrel” je u ambis Pacifika poslao podvodne sonde da traže brodove potopljene u bici kod Midveja.

Višenedeljna potraga oko Severoistočnih havajskih ostrva dovela je posadu “Petrela” do jednog od brodova, japanskog nosača aviona “Kaga”. Posada se nada da su pronašli još jednu olupinu.

Istoričari smatraju bitku kod Midveja jednom od ključnih američkih pobeda u Drugom svetskom ratu.

AP Photo

“Čitamo o bitkama, znamo šta se desilo. Ali kada vidite ostatke na dnu okeana, nekako osetite šta je prava cena rata. Vidite oštećenja koja su te stvari pretrpele, i snimci izazivaju poštovanje jer su to i ratne grobnice”, rekao je Frenk Tompson, istoričar koji plovi na “Petrelu”.

Do sada je otkriven samo jedan od sedam brodova – pet japanskih i dva američka, izgubljenih u pomorskoj i vazdušnoj bici u junu 1942.

Ekspediciju je pokrenuo sada pokojni Pol Alen, milijarder i jedan od osnivača Majkrosofta. Posada “Petrela” je godinama saradjivala s američkom mornaricom i drugim zvaničnicima širom sveta na pronalaženju i popisivanju potopljenih ratnih brodova. Osim na taj način, protivzakonito je uznemiravati američke podvodne vojne grobnice, a njihove tačne koordinate su tajna.

“Petrel” je do sada otkrio 31 brod. Ovo je prvi put da traži brodove koji su se borili kod Midveja šest meseci nakon japanskog napada na Perl Harbor i ulaska SAD u Drugi svetski rat. U bici je poginulo više od 2.000 Japanaca i 300 Amerikanaca.

Navy via AP

Napad japanske flote na Midvej je trebalo da bude iznenadjenje, udar koji bi Japanu doneo stratešku prednost na Pacifiku. Medjutim, američki analitičari su uspeli da dešifruju presretnute japanske poruke i navukli neprijatelja da otkrije svoj plan.

Kad su japanski bombarderi počeli napad na vojna postrojenja na Midveju, nešto preko 2.000 kilometara severozapadno od Honolulua, američke snage su već bile na putu da napadnu japansku flotu. Američki avioni su potopili četiri japanska nosača aviona i jednu krstaricu i oborili desetine lovaca.

Amerikanci su izgubili dva broda. Nosač aviona “Jorktaun” je bio teško oštećen i drugi brodovi su ga vukli iz bitke poslednjeg dana kada je pogodjen torpedima, a razarač “Haman” je potopljen prilikom pokušaja da odbrani “Jorktaun”.

Nosač aviona je tonuo sporo pa je dosta članova posade preživelo. Neki od ostataka “Jorktauna” su otkriveni u maju 1998. na dubini od skoro pet kilometara.

Japanski nosači aviona “Akagi”, “Sorju” i “Hirju” i krstarica “Mikuma” su i dalje izgubljeni.

Posada “Petrela” se nada da će pronaći i dokumentovati sve olupine iz bitke.

Ranije ove godine, oni su pronašli ostatke nosača aviona “Hornet”, broda koji je učestvovao u bici kod Midveja. “Hornet” je potopljen oko meseci kasnije, u bici kod Santa Kruza, nedaleko od Solomonskih ostrva. Život je izgubilo više od 100 mornara.

“Petrel” je pronašao i olupinu krstarice “Indijanapolis”, čije potapanje predstavlja najsmrtonosniji gubitak američke mornarice jer je od 1.195 mornara napad torpedima i potonji višednevni boravak u moru preživelo samo njih 316.