ISTRAŽIVANJE: Podrška građana Crne Gore EU na istorijskom minimimu, a OVAJ političar je NAJPOPULARNIJI

Istraživanje "Političko javno mnjenje Crne Gore" pokazalo je da 55 odsto ispitanika veruje da Crna Gora treba da bude članica Evropske unije, što je istorijski minimum kada je u pitanju podrška gradjana EU.

Milo Djukanovic
Youtube/screenshot

“Ovo predstavlja istorijski minimum kada govorimo o podršci gradjana EU, još od vremena kada je CEDEM počeo da sprovodi istraživanja, od oktobra 2007. godine”, rekao je programski koordinator CEDEM Ognjen Marković.

On je ocenio da su razlozi za ovakav rezultat višestruki, navodeći da gradjani percipiraju da je stanje u EU u dubokoj krizi zbog Bregzita i sporijeg procesa pristupanja novih članica EU.

“Što gradjane navodi na zaključak da potencijalonog učlanjenja Crne Gore neće biti u skorije vreme”, naveo je Marković.

On je kazao da je smanjeno i interesovanje za NATO, navodeći da ga ne podržava 42 odsto gradjana.

Istraživanje koje je radjeno od 1. do 9. decembra, i u kome je učestvovalo 1.009 ispitanika pokazalo je da 46,2 odsto gradjana misli da se Crna Gora kreće pogrešnim putem.

Rejting Demokratske partije socijalista je porastao i sada iznosi 37 odsto.

Potom slede Demokrate sa 15 odsto, DF sa 13,2 odsto, i SNP sa 5,8 odsto.

Direktorka CEDEM Milena Bešić je kazala da je u odnosu na prethodno istražavanje pozicija DPS sa 34 odsto povećana na 37 odsto.

“Bez obzira na blagi rast od prošlog istraživanja u julu, DPS beleži rast, ali nije se vratio na poziciju koju je imao u decembru 2018. kad je bilo 41,5 odsto”, rekla je Bešić.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović ima najveću prosečnu ocenu, navodi se u istraživanju.

Iza njega je sada premijer Duško Marković koji sada ima veću prosečnu ocenu od lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića a on ima istu prosečnu ocenu kao ministar obrazovanja i lider Socijaldemokrata Damir Šehović.