ISTRAŽIVANJE tvrdi: Da su sutra izbori OPET BI POBEDIO SNS, a evo KAKO SE KOTIRAJU OSTALI

Podršku Srpskoj naprednoj stranci dalo bi više od 53 odsto birača da se danas održavaju izbori, drugi po rejtingu je Savez za Srbiju (SzS) sa više od 14 odsto podrške, a političar koji je ostavio najjači pozitivan utisak na građane je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa 57 odsto glasova, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus objavljeno u Politici izdanja od četvrtka, 3. januara.

SNS
SNS

Istraživanje je sprovedeno od 17. do 26. decembra na uzorku od 1.250 ispitanika koji su rad Vučića ocenili su sa 4,2. Političar koji je ostavio najjači negativan utisak je lider Dveri Boško Obradović.

Za Socijalističku partiju Srbije glasalo bi 9,8 odsto građana, a za Srpsku radikalnu stranku 4,5 odsto.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kazao je da sve ostale liste zavise od pregrupisavanja, a da se donekle izdvaja samo Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) koja po njegovoj oceni može da bude povoljan koalicioni partner.

“SzS se pozicionirao kao alternativa aktuelnoj vlasti. Nemaju još nekih akcija da bi ljudi rekli da su za njih iz određenog razloga, što nije loša taktika, ali mislim da bi morali mnogo hrabrije da izreknu svoje stavove o ključnim pitanjima za državu”, rekao je Pejić.

Izbore očekuje 30 odsto građana, a na njih bi izašlo 42 odsto građana, dok je 28 odsto ispitanika kazalo da neće izaći na izbore. Pitanje Kosova i Metohije veoma zanima 43 odsto ispitanika, dok 30 odsto zanima, ali ne preterano.

Da Beograd i Priština neće potpisati sporazum smatra 48 odsto građana, 36 odsto misli da će doći do sporazuma, dok je za 56 odsto građana zamrznuti konflikt najbolje rešenje.

Posledica nepotpisivanja sporazuma sa Prištinom bila bi ekonomska izolacija, smatra 42 odsto ispitanika, a 26 odsto misli da bi došlo do rata.

Podršku ulasku Srbije u EU daje 34 odsto ispitanika, dok je 38 protiv, a za 37 odsto Srbija će se priključiti toj međunarodnoj zajednici kasnije, dok 33 odsto smatra da nikada neće postati član EU.

Da ne oseća novčane efekte rezultata ekonomskih reformi kazalo je 55 odsto ispitanika.