Italija: Više od 4.000 migranata spaseno u jednom danu, nađeno 17 mrtvih

Migranti
Beta

Više od 4.000 migranata spaseno je u teritorijalnim vodama Libije, u 22 odvojene operacije tokom samo jednog dana, saopštila je danas italijanska obalska straža, dodajući da je u jednom gumenom čamcu nađeno 17 ljudskih leševa.

 

Kako se navodi, migranti su spasšeni juče iz 13 drvenih ribarskih brodova i devet gumenih čamaca sa motorom.

Ukupno 4.243 migranta dovedeno je do južnih italijanskih luka, uključujući one na Siciliji.

Šverceri ljudi zarađuju milione evra prevozeći migrante sa libijskih do italijanskih obala, pri čemu brodove nakrcavaju.

Migranti beže od rata, progona i siromaštva u zemljama Afrike i Bliskog istoka.

U jučerašnjim spasilačkim akcijama pomagali su teretni brodovi, kao i irska i nemačka ratna mornarica.

Italija je zatražila od evropskih partnera pomoć u vezi sa migrantima koji ove godine nadiru preko Sredozemnog mora u velikim brojevima.

Ta zemlja je prošle godine spasila sa mora oko 170.000 migranata.

Italijanski ministar untutrašnjih poslova Angelino Alfano upozorio je danas da će se priliv migranata nastaviti sadašnjim tempom sve dok je Libija u haosu.

Libija je u tom stanju još od završetka građanskog rata 2011. godine, ali se stanje pogoršalo otkako zemlja ima dve rivalske vlade i dva parlamenta.

Visoki troškovi spasavanja i udomljavanja migranata dok čekaju na azil pothranjuje ambicije desnice u Italiji, uoči sutrašnjih lokalnih i regionalnih izbora.

Šef Severne lige Mateo Salvini pozvao je građane da glasaju za njegovu stranku i rekao da svako ko to ne učini “jeste saučesnik u invaziji” imigranata.loading...