IVICA DAČIĆ: Kosovo nema dovoljno glasova za članstvo u Unesku, PACOLI LAŽE!

Dačić
Wikipedia/Österreichische Außenministerium

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Njujorku da je tvrdnja kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da Kosovo ima dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku "velika laž".

 

Velika je laž tvrdnja Pacolija da Kosovo ima dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku. Na svim sastancima koje smo ovde imali predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i ja, razgovarano je na tu temu – izjavio je Dačić u Njujorku, gde boravi zbog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pacoli je kasno sinoć izjavio prištinskoj televiziji KTV da je sa malo rada i mnogo susreta u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, uspeo da obezbedi Kosovu glasove za učlanjenje u Unesko.

Dačić je danas naveo da će Pacoli i predsednik Kosova Hašim Tači “izgubiti u Unesku i sledeći put kada se budu kandidovali kao što su izgubili i pre dve godine” na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

Veliki broj naših prijatelja ne samo da nije promenio poziciju u suprotnom smeru, nego su mnoge zemlje promenile poziciju u pozitivnom smeru po Srbiju. To znači da će one zemlje koje su bile uzdržane (na glasanju 2015. godine) sada glasati protiv prijema Kosova u Unesko – kazao je Dačić.

Na Generalnoj konferenciji Uneska, na kojoj je za pozitivnu odluku potrebna dvotrećinska većina, u novembru 2015. godine glasale su 142 države članice, dok je 29 država bilo uzdržano. Za prijem Kosova glasale su 92 države, a 50 ih je bilo protiv, pa su Kosovu nedostajala tri glasa za prijem.

Dačić je dodao da bi Kosovo, ako želi da se o njegovom članstvu u Unesku odlučuje ove godine, moralo da se kandiduje do sredine oktobra, kada će biti održan Izvršni savet Uneska. Generalna konfrecnija Uneska je u novembru, a sledeća je za dve godine.

Za sada nema nagoveštaja da će se prijaviti, mislim da postoji strah da će izgubiti. Ja im ne preporučujem da se kandiduju – rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.