IVO ČOLOVIĆ IZ CESID-a: “Da se Dačić kandidovao za predsednika, izvesno je da bismo imali drugi krug”

U kojoj meri su se istraživanja javnog mnjenja poklopila sa rezultatima izbora u Srbiji i kakva je postizborna kombinatorika moguća na lokalnom i republičkom nivou, pitanja su na koja je u „Uranku“ na televiziji K1 odgovarao Ivo Čolović iz CESID-a.

Printscreen

Kako je kazao, rusofilija je mnogim desnim političkim partijama išla naruku.

– Svi su za opoziciju smatrali stranke koje su ekologiju isticale u prvi plan, ali pojavila se i druga strana kojoj je tema Ukrajine išla naruku i koja je u prvi plan istakla Rusiju i to su desne političke opcije. Te stranke stekle su dodatne procente podrške na rusofiliji prisutnoj u javnom mnjenju. Tri desne stranke osvojile su oko 14 odsto glasova i to ravnomerno raspoređenih, i to je veliki uspeh. Više od polovine građana podržava to kako se Srbija postavila u slučaju Rusije i Ukrajine – kazao je Čolović u “Uranku“.

Kada je reč o rezultatu koji je postigao SPS, Čolović smatra da su oni profitirali od svađa i rasprava između proevropske opozicije i vladajuće partije.

– Dok se dvoje svađaju treći dobija, i SPS je ostvarila rezultat koji je malo ko očekivao. Povećao im se broj glasača za oko 100.000. Deo njihovih birača ranije je prelazio ka SNS-u, ali sada se desilo suprotno. Dačić je proruskim porukama privukao deo glasača. S obzirom na to da su podržali Vučića na izborima i da su koalicioni partneri, glasači su verovatno smatrali da davanjem glasova SPS-u neće naškoditi naprednjacima – kaže Čolović.

O istraživanjima

I istraživanja pred izbore su pokazala da SPS dobro stoji, kazao je Ivo Čolović na K1 televiziji.

– Istraživanja su dobro pogodila blokove, a to su SNS i SPS, potom desno orijentisane političke opcije, i treći blok je proveropska, građanska opozicija. Glasovi SNS i SPS su se prelivali međusobno i ka desnim partijama. U poslednjih petnaestak dana pred izbore video se pad podrške SNS-u. Kontekst ukrajinske krize nije pogodovao SNS-u i bili su pasivniji u iskazivanju stava prema situaciji o ukrajinskom sukobu. U SNS-u preovladava proruski sentiment, ali bili su oprezni jer najviše novca stiže iz EU. Dačić je u ove izbore ušao kao predsednik političke partije, a Vučić je i predsednik građana i države. Dačić je ličnost jača od svoje političke opcije. Na osnovu rezultata koje je ostvario SPS, izvesno je da bismo imali drugi krug predsedničkih izbora da se Dačić kandidovao – stava je Ivo Čolović iz CESID-a.

Kombinatorika

Prema rečima Čolovića, teško se u Beogradu može formirati vlast bez SPS-a.

Nisam siguran da SNS može bez SPS-a u gradu. Dačićeva pozicija u Beogradu je više nego pristojna i ima veću ulogu u Beogradu nego na republičkom nivou. Verujem da će SNS i SPS pronaći način da se dogovore, ali ti pregovori neće kratko trajati. Odužiće se. Tadićevoj listi nedostaje oko 1.800 glasova u Beogradu i to za grad veličine prestonice nije mnogo. Ukoliko bi prešao 3 odsto to bi značajno promenilo situaciju i zakomplikovalo bi situaciju SNS-u. Prema našim podacima Tadić ne prelazi cenzus, ali pošto posmatramo na reprezentativnom uzorku, na 30 odsto biračkih mesta u Beogradu, nećemo se izjašnjavati do finalnih rezultata jer prostor za grešku uvek postoji. Da je Tadić ranije ušao u kampanju u Beogradu imao bi veće šanse i više glasova, korektno se i srčano borio u ovoj kampanji i mislim da on nije za političku penziju.

O izborima

Čolović je ovog jutra u „Uranku“ na K1 televiziji kazao da protesti nakon svakih izbora znače da građani nemaju poverenja u institucije.

– Kada je reč o Republičkoj izbornoj komisiji, moje pitanje je: A kada se to RIK nije povlačio u izbornoj noći? Uvek se to dešavalo. Imali smo tokom izbora paralelno vođenje biračkog spiska, a to ne sme da se radi. Bilo je nepravilnosti i na to smo ukazivali. Gužve su nastale jer su birački odbori bili nespremni za toliki broj ljudi – kazao je Ivo Čolović iz CESID-a.

Narod smo koji voli lidere

Čolović je kazao ovog jutra da rezultati predsedničkih izbora jasno ukazuju na to da smo mi narod koji voli lidere.

– Brojna sociološka i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da smo autoritarno društvo koje voli ljude koji su jaki i snažni lideri. Vučić ima više od 50 odsto podrške u svim istraživanjima koja smo radili. Neverovatno je da neko toliko dugo može da održava takav rejting i da toliko radi na tome.