Iz hrvatske perspektive: Vučić u fokusu, Šešelj prešao ‘prag’

Vojislav Šešelj
Beta

Većina hrvatskih portala pratila je i prati ishod vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, a u fokusu su SNS Aleksandra Vučića i SRS Vojislava Šešelja.

Kako navode, ubedljiva pobeda koalicije “Srbija pobeđuje”, predvođene Srpskom naprednom strankom (SNS) Aleksandra Vučića, mogla bi naprednjacima i njihovim partnerima doneti 134 do 145 od 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, prema nezvaničnim izbornim rezultatima.

Hrvatski mediji navode i da su još uvek protivrečne informacije da li će mesta u srpskom parlamentu biti za pet, šest ili čak sedam koalicija ili političkih partija.

Ono što, uglavnom, prenose u nadnaslovima ili podnaslovima je da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja “prešla prag”.

 

Pišu, takođe, da je lideru SNS Aleksandru Vučiću najpre čestitala nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i da su ga novinari pitali da li mu je stigla čestitka od lidera HDZ-a i zamenika premijera Hrvatske Tomislava Karamarka, na šta je Vučić odgovorio:

“Nije mi čestitao, a možda i jeste, ne znam da vam pravo kažem, ne znam ja te brojeve, ne razumijem se u te pozivne. Ja sam njima prvi čestitao, postoje ljudi kojima sujeta u politici ne znači ništa, a možda nekima znači, ja ću uvek čestitati svakome ko pobedi”.

Hrvatski mediji prenose i da su po nezvaničnim rezultatima demokrate Bojana Pajtića izgubile vlast u Vojvodini nakon što je na pokrajinskim izborima za vojvođanski parlament pobedila SNS Aleksandra Vučića sa 39 osto glasova, na drugom mjestu je

Savez vojvođanskih Mađara s 13,5 posto, slidi Socijalistička partija Srbije s 8,6 posto i Demokratska stranka sa osam posto glasova.