IZ ŽIVOTA BEOGRADSKIH BAKA: Gospođa Ivanka otkriva zašto u gostima morate SKROZ da popijete piće!

Beogradske bake
Dnevno.rs/Kolaž

Beogradske bake su posebna vrsta baka. Osim što su naše i što ih volimo više od svih ostalih baka, one su, po mišljenju mnogih, savršena kombinacija nežnosti, stila, manira, domaćice i dame. Zato smo rešili da ih potražimo i da ih zamolimo da nam pričaju o svojim verovanjima, iskustvima, ljubavima ili problemima... sve to kako bismo se ugledali na njih.

 

Vrlo dobro znamo da je nekulturno ostaviti hranu u tanjiru ili do pola popijeno piće kad smo kod nekoga u gostima.

Međutim, gospođa Ivanka (76) nam je objasnila da ta stavka u bontonu zapravo potiče od jednog narodnog verovanja. Baka Ivanku smo upoznali na slavi i tom prilikom nas je zaustavila na vratima kada smo se pozdravljali sa domaćinima i zahvaljivali im na gostoprimstvu i posluženju.

Baka mi je davno ispričala da nikako ne sme da se ostavlja nedovršeno piće ili jelo u gostima – kaže baka Ivanka.

Narodno verovanje tvrdi da nepopijeno piće ostavlja svađu u domu onih kod kojih ste u gostima.

Čim zatvore za vama vrata, domaćini će započeti burnu svađu. Zato uvek, pre nego što ustanete, pogledajte čašu i iskapite ono što je u njoj – upozorava gospođa Ivanka.

Sudeći po ovoj simpatičnoj gospođi, nakon što čaši ugledate dno valjalo bi i da se zagledate u tanjir jer, narodno verovanje kaže, nepojedena i ostavljena hrana u tanjiru predskazuje rat i oskudicu.

– Mnogo puta u svojoj istoriji su Beograđani bili gladni. Nemojte se igrati sa ovim. Pojedite sve iz tanjira – opomenula nas je baka Ivanka.

I tako sa slave otiđosmone samo “siti i napiti” već i podučeni. Gospođa Ivanka se postarala za to.loading...