IZABRAN NOVI PATRIJARH: Izvučena koverta sa imenom novog poglavara

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Hram
Dnevno.rs

Devedesetogodišnji monah Matej iz manastira Sisojevac izvukao je kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kom su se nalazile koverte sa imenima trojice kandidata koji su imali najviše glasova.

Osim mitropolita Porfirija, u najužem apostolskom žrebu bili su i episkop bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem. 

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, saopštila je SPC.

Zvona Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu nešto pre 16 časova oglasila su izbor novog patrijarha. 

Samo ustoličenje novog patrijarha trebalo bi uskoro da se desi, najdalje za dva-tri dana, u Sabornoj crkvi u Beogradu. Kada Sinod SPC bide utvrdio i datum, ustoličenje će se dogoditi i u Pećkoj patrijaršiji.

Sabor SPC je počeo danas tačno u 12 časova u kripti Hrama Svetog Save, a samom Saboru prethodila je liturgija kojoj su prisustvovali svi članovi Sabora.

Ovo je prvi put da je Sabor održan na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije i pogodnijih uslova koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Saboru je predsedavao episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Saboru je prisustvovalo 36 episkopa, od ukupno 39, koliko Sabor broji članova.