“IZAŠAO SAM U SUSRET GRAĐANIMA”: Vučić govorio o spornim zakonima i planovima Rio Tinta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Narodnoj skupštioni vratio Zakon o eksproprijaciji zbog "sumanuto kratkih rokova". Kazao je da se ne može reći da je taj zakon protivustavan, ali je istakao da mu Zakon o predsedniku daje mogućnost da Skupštini vrati neki propis ukoliko smatra da ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.

Printscreen/RTS

Vučić kaže da je potpisao izmene Zakona o referendumu, jer one nisu protivustavne, ali i da je zamolio Vladu Republike Srbije da Skupštini predloži izmene tog zakona, kako bi se ispunili zahtevi građana koji su prethodnih nedelja protestovali. Sve će biti formalnopravno završeno i pre petka, poručio je predsednik.

– To je izlazak u susret građanima i ljudima koji su se uplašili da neko nešto radi protiv njihovih interesa, ne pada mi na pamet da išta radim protiv njih – poručio je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Vučić je rekao da ako vidi da je svetska i olimpijska šampionka u karateu Jovana Preković za koju, kako je rekao, zna da nema ništa protiv države niti njega lično, zabrinuta i podržava proteste, “to znači da mi nešto nismo dobro uradili, nešto dobro objasnili”.

Kazao je i da je Vlada Republike Srbije izmenama Zakona o eksproprijaciji imala nameru da ubrza realizaciju infrastrukturnih projekata, i da taj zakon nema veze sa Rio Tintom, ali da je tu jedna stvar za njega bila posebno problematična, a to su “rokovi koji se daju sopstveniku nepokretnosti”.

– Da mora da prihvati odluke Uprave prihoda, rokovi za žalbu su užanso kratki pet plus tri dana, i time ste zapravo iscprli sve mogućnosti – kazao je Vučić.

Dodao je i da zakon nije prošao javnu raspravu, što kako je istakao nije protivustavno, ali je za to dato “čudno objašnjenje – kovid je”.

– Ma nemojte, kovid je. Svi dodaju i izmišljaju o brojevima ljudi na svojim skupovma, od vladajuće partije do opozicije, i pozvali bi i pet miliona ljudi, i tad im kovid nije problem, a za javnu raspravu im je problem – kazao je.

Objasnio je i da su se “sumanuto kratki rokovi” dati u zakonu možda moglo tumačiti kao zadiranje u pravo svojine garantovano Ustavom, ali da se, uz konsultacije sa pravnim stručnjama, pri vraćanju Zakona Narodnoj skupštini pozvao na Zakon o predsedniku koji mu daje mogućnost da parlamentu vrati propis za koji smatra da ne uređuje neku oblast na odgovarajući način.

– Moj predlog Vladi Republike Srbije je da ne donosi nikakav novi zakon, već da zamoli Nacionalni konvent i sve druge ljude, sva udruženja, čak i iz oblasti rudarstva i energetike, sve firme koje rade u saobraćajnoj, komunikacionoj i gasnoj infrastrukturi, da se napravi najšira javna rasprava, koja može da traje i šest meseci, da se dođe do širokog društvenog konsenzusa – poručio je Vučić.

Dodao je i da ne očekuje da će Vlada ići pred Skupštini sa novim Zakonom o eksproprijaciji, jer za to, kako je istakao, ne bi imala većinu.

Brze i hitne izmene Zakona o referendumu

Govoreći o Zakonu o referendumu i narodnoj incijativi, Vučić je rekao da ga je potpisao, jer u njemu nema nikakvog kršenja Ustava i u skladu je sa pravilima EU.

Kazao je i da je demagoško-populistička primedba da je taj zakon povezan sa Zakonom o eksproprijaciji, ali da je zamolio Vladu da izađe sa brzim i hitnim izmenama i dopunama tog propisa.

– Nemam problem da kažu “uplašio se Vučić, čuva vlast”, ne mogu da čuvam ništa pošto mi ističu rokovi za tri meseca. Suština je u tome prihvatite sve, veliku štetu našoj zemlji nanosi zauzimanje autoputeva, sve drugo nije problem, demonstrirajte, protestujte gde hoćete – poručio je.

Rekao je i da nije ispunio zahteve političara koji su, kako je rekao, zloupotrebljavali proteste, već je “izašao u susret građanima i ljudima koji su se uplašili da neko nešto radi protiv njihovih interesa”.

Govoreći o planovima kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra, Vučić je kazao da “mi moramo da vidimo suštinski hoćemo li mi da imao taj rudunik ili ne”, i da o tome treba da se pokrene javna debata.

To su bili i zahtevi koji su izneti na ekološkim protestima tokom kojih su prethodne dve subote blokirane veće saobraćajnice u Srbiji.

Brojni građani, ekološki aktivisti i stručnjaci smatraju da se ova dva zakona menjaju kako bi pomogli sprovođenju projekta kompanije Rio Tinto za eksploataciju litijuma u Srbiji.