Izbeglice se masovno vraćaju u Idomeni, Bugarska razmišlja o ogradi prema Grčkoj

Migranti
Beta

Umesto da se "rasele" po drugim kampovima Grčke, izbeglice se danas vraćaju u pretrpani kamp Idomeni na grčkoj granici sa Makedonijom zbog glasina da će zatvorena granica biti prisilno otvorena.

 

Novi dolazak izbeglica dešava se u vreme kada grčke vlasti pokušavaju da evakuišu oko 11.600 ljudi iz Idomenija koji su tu ostali nakon što su balkanske države blokirale emigrantsku rutu ka EU.

Više desetina izbeglica došlo je do pruge u Idomeniju i granične ograde, čekajući ostale

Bugarska razmišlja o ogradi prema Grčkoj

Bugarske vlasti razmatraju opciju da, osim na granici sa Turskom, podignu zaštitnu ogradu i na granici sa Grčkom, koja je gotovo dvostruko duža. Predsednik skupštinske Komisije za unutrašnju bezbednost, Cvetan Cvetanov, rekao je da bi ograda na granici sa Grčkom bila jednostavnija u odnosu na žičanu ogradu na bugarsko-turskoj granici. Prema njegovim rečima, izgradnja ograde na bugarsko-turskoj granici bila je “elemenat predostrožnosti, da je Bugarsku teško proći”. Cvetanov, bivši bugarski ministar unutrašnjih poslova, veruje da će ograde ograničiti priliv izbeglica ka Bugarskoj i Evropi, dok potpredsednik bugarske Vlade Meglena Kuneva izjavila je da podizanje žičane ograde između dve zemlje članice EU nije dobra ideja, istakavši da je za bezbednost u Evropi najvažnija razmena obaveštajnih informacija.

da stignu.

Mladi sirijski izbeglica rekao je grčkoj novinskoj agenciji ANA da kruže glasine da će međunarodni novinari i zvaničnici Crvenog krsta da im pomognu da se probiju preko ograde u Makedoniju.

“Čuli smo da će granica danas biti otvorena i došli smo da pređemo. Rečeno nam je da će Crveni krst i 500 novinara iz celog sveta biti uz nas”, rekao je mladić.

Drugi mladić iz Sirije rekao je da je njegova sestra, koja je u Nemačkoj, na internetu pročitala sličnu tvrdnju i o tome ga obavestila.

Dopisnik agencije Frans pres sa terena rekao je da veliki broj emigranata u Idomeni stiže preko polja.

Grčka je juče počela evakuaciju emigranata iz kampa pošto je usporen priliv izbeglica na ostrva u Egejskom moru.

Izvori iz lokalne policije izjavili su da je 11 autobusa iz Idomenija prebacilo oko 600 izbeglica u druge kampove.

ANARHISTI I LEVIČARI HUŠKAJU IZBEGLICE

Predstavnici anarhističkih i levičarskih organizacija u Grčkoj, zajedno sa još nekoliko nevladinih organizacija iz Francuske, Italije i Nemačke, čiji su volonteri u grčkom kampu Idomeni, pozivaju emigrante na još jedan marš za ilegalni prelazak granice sa Makedonijom.

Anarhisti i levičari iz Soluna najavili su da će danas zajedno sa izbeglicama krenuti ka grčko-makedonskoj granici i nastaviti put balkanskom izbegličkom rutom, javili su makedonski mediji.

Grčki portal “Prototema” javio je da su četiri nevladine organizacije iz Idomenija, sastavljene uglavnom od volontera iz Nemačke, Francuske i Italije informisale izbeglice da će danas biti otvorena granica.

Izbeglice su dobile male brošure i mape gde mogu proći makedonsku granicu.

Veći broj nevladinih organizacija povukao se iz kampa u Idomeniju u nameri da ne budu optuženi za ponovni pokušaj ilegalnog prelaska grčko-makedonske granice.

Sredinom marta oko 1.500 izbjeglica iz Idomenija ilegalno je ušlo u Makedoniju, ali su ih makedonske vlasti vratile nazad u Grčku.