IZBODEN NOŽEM TOKOM PROSLAVE: Gradonačelnik Gdanjska u kritičnom stanju posle teške operacije (VIDEO)

Gradonačelnik Gdanjska Pavel Adamovič, izboden nožem na bini na velikoj dobrotvornoj proslavi, u teškom je stanju nakon petočasovne operacije a lekari se bore za njegov život, saopštio je noćas tim lekara nakon operacije.

Beta/AP)

– Pacijent je živ ali njegovo stanje je jako teško. Operacija je trajala pet sati, dali smo mu 41 jedinicu krvi. Povrede su bile jako teške. Pacijent je imao tešku povredu srca, prepona i stomaka. O svemu će odlučiti naredni sati – rekao je novinarima direktor u Univerzitetskom kliničkom centru Tomaš Stefanjak.

Žitelji Gdanjska su se još noćas masovno odazvali pozivu lekara i lokalnih vlasti da dobrovoljno daju krv i za 53-ogodišnjeg popularnog opozicionog političara i za druge pacijente a od jutra se pred ordinacijama stvaraju redovi dobrovoljnih davalaca krvi.

Pavela Adamoviča, iz opozicione Građanske platforme bivšeg premijera i sadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, žitelji Gdanjska birali su do sada šest puta za gradonačelnika, uprkos političkoj hajci vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda na njega.

Napao ga je, prema saopštenju policije, 27-ogodišnji lokalni kriminalac koji je tek izašao iz zatvora, osuđen na pet godina zbog oružanih pljački banaka u Gdanjsku.

Napadač je upao na binu na gradskom trgu tokom kulminacije proslave najveće dobrotovorne manifestacije u Poljskoj, Velikog orkestra praznične pomoći poznatog poljskog rokera Ježija Ovsjaka, u trenutku kada je Adamovič zahvalio Poljacima što su bili tako darežljivi da se kupi bolnička oprema za bolesnu decu a zatim zajedno sa masom odbrojavao trenutak kada će laserima, prskalicama i stotinama mobilnih telefona poslati simbolično svetlo zahvalnosti u noćno nebo.

– Zovem se Stefan. Sedeo sam nevin u zatvoru. Građanska platforma me je terorisala. Zato je upravo umro gradonačelnik Adamovič – uzviknuo je napadač pošto je udario nožem Adamoviča više puta u predelu srca i stomaka, da bi napadača odmah savladalo obezbedjenje i predalo policiji koja ga je uhapsila i saslušava ga.

– Prema saznanjima policije napadač je delovao sam. Potrebna nam je debata iznad podela u društvu kako da organizujemo i obezbedimo takve manifestacije jer na njima nema kordona policije, već ona izlazi tek kada je potrebna – kazao je jutros televiziji TVN24 zamenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Šefernaker.

Portparolka lokalne policije Karina Kaminjska saopštila je noćas da je napadač prošao do bine i gradonačelnika zahvaljujući propusnici i novinarskom bedžu “mediji”, koji su nađeni nakon napada.

Atentat na svog nepomirljivog političkog protivnika su odmah žestoko osudili najviši zvaničnici Poljske počev od premijera Mateuša Moravjeckog i predsednika Andžeja Dude, a osude napada stižu i iz Evropske komisije i iz sveta, među prvima od gradonačelnika Londona, grada pobratima Gdanjska, Sadika Kana.

Pavel Adamovič je zbog govora mržnje i pretnji koje su mu upućivali radikalni poljski nacionalisti i ultrakatolici iz Svepoljske omladine upozoravao pre napada više puta policiju, ali bez uspeha jer istrage nisu ni pokrenute uz obrazloženje da su tim pretnjama nacionalisti samo izražavali svoj politički stav.

– To se dešava u srednjoj Evropi. U Poljskoj. Poljskoj koja je izmislila Solidarnost. Koja je izmislila da se može bez nasilja. Ali toliko smo zastranili za tri godine da ne možemo da poštujemo ni ovakav dan. Na trenutke ovo je divlja zemlja. Ne radite to, ne može se nasiljem protiv nasilja – poručio je odmah nakon napada na opozicionog gradonačelnika Gdanjska organizator Velikog orkestra praznične pomoći Ovsjak.